Д-р Илко Костурков, гастроентеролог в МБАЛ – Г. Оряховица: “Сред най-честите ракови заболявания са тези на гастроинтестиналния тракт”

Публикувано на пн, 4 Февр. 2019
497 четения

На 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака, като от злокачествени новообразувания загиват 17 човека в света на всяка минута, сочат данни на Световната здравна организация. Ракът на дебелото черво е най-честото онкологично заболяване на органите на храносмилателния тракт. Негови жертви са мъже и жени най-вече на възраст между 40 и 80 години, но има и редица случаи при по-млади пациенти, обяснява д-р Илко Костурков, гастроентереолог в МБАЛ в Г. Оряховица.
Факторите, които провокират възникването на рака на дебелото черво, най-често са начинът на хранене – честият прием на месни, мазни и брашнени храни, недостатъчно съдържание на продукти с растителен произход, наличие на малко баласт (несмилаеми частици) в храната, задържане на фекална материя в червата поради непълно изхождане и запек. Наследствената предразположеност също е фактор за развитието на тумори.
“Ако сме подготвени, можем да разпознаем симптомите на рак на дебелото черво”, твърди д-р Костурков. “В ранен етап болните от рак на дебелото черво се чувстват добре. Когато туморът достигне големи размери, могат да се наблюдават следните симптоми според това в коя част на дебелото черво ракът се развива: лесна умора, коликообразни болки в корема, отслабване на тегло, анемия; нарушаване в ритъма на дефекация, наличие на кръв и слуз при дефекация, тежест и подуване на корема, куркане на червата, гадене и повръщане, намален апетит, умора и повишена температура”, обяснява специалистът.
Гастроентерологът е категоричен, че трябва редовно да се правят профилактични прегледи при специалист, както и изследвания за скрита кръв в изпражненията, за да може туморът да се улови навреме, по възможност в начален стадий. “След 40-годишна възраст трябва да се правят профилактични прегледи веднъж на три години. Анализи за скрита кръв в изпражненията трябва да се правят ежегодно”, допълва той. Д-р Костурков посочва, че туморните маркери не са показателни за ранна диагностика и скрининг на пациенти поради недостатъчната им специфичност и късно позитивиране.
При съмнения за рак на дебелото черво специалистите извършват колоноскопия. При този метод в ректума на пациента се въвежда специален фиброоптичен апарат и чрез него се оглежда лигавицата на дебелото черво. Може да бъде взета и биопсия. При извършването на колоноскопия често могат да се установят полипи на дебелото черво, които са предраково заболяване и в голяма част от случаите могат да се отстранят на място, без да е необходима голяма хирургична операция. По този начин шансът за развитие на раково заболяване в дебелото черво е минимален.
В Първо вътрешно отделение на горнооряховската болница през 2018 г. са открити повече от 50 злокачествени новообразувания. 10 % от пациентите с новооткритите тумори са били уловени в много ранен стадий и са с пълен шанс за оздравяване. В отделението се извършва диагностика на всички заболявания от гастроинтестиналния тракт със съвременна апаратура на високо ниво. Ранно поставената диагноза дава голям шанс за пълно излекуване от коварната болест, заявява още младият гастроентеролог.
Александра ДИМОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново