Д-р Илко Костурков единствен от областта участва в конгреса на младите гастроентеролози

Публикувано на чт, 4 Апр. 2019
354 четения

Младият гастроентереолог д-р Илко Костурков от горнооряховската болница беше единственият представител на великотърновска област в V-тия Национален конгрес за млади гастроентеролози, който се проведе в София.

В Катедрата по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ са се провели работилници по гастроинтестинална ендоскопия, полипектомии, хемостази, капсулна ендоскопия и абдоминална ехография. По време на конгреса е била организирана и сесия за кариерно развитие на младите гастроентеролози в „Майчин дом“.

Младият учен и имунолог д-р Цветелина Великова от УБ „Лозенец“ е разяснила на участниците във форума най-важните елементи при писането на научен абстракт и създаването на научен постер, което е събудило огромен интерес сред участниците.

За първи път в историята на конгреса е изнесена и лекция от международен гост – проф. Роджър Бътъруърд, който е представил новостите в патофизиологията и лечението на чернодробната енцефалопатия. По време на мултидисциплинарна среща, кръстена „Гастроентеролози и приятели“, млади лекари от близки до гастроентерологията специалности представили най-интересните допирни точки между техните области и храносмилателните заболявания. По време на форума са организирани и сесии за заболявания на горен и долен гастроинтестинален тракт, както и за жлъчно-панкреасни и чернодробни болести.

Събитието събрало над 250 млади лекари и студенти по медицина от цяла България и съседна Македония. Организатори на форума са Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България, Българското дружество по гастроентерология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и МУ-София.

Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново