Д-р Христо Димитров: “Задължителните консултации с кардиолог на здрави хора с повишен риск са безсмислени”

Публикувано на пт, 9 Мар. 2018
293 четения

Задължителните консултации с кардиолог на здрави хора с повишен сърдечносъдов риск са безсмислени, категорично заяви д-р Христо Димитров, председател на търновската лекарска колегия и шеф на областното сдружение на джипитата. Констатацията е по повод на проекта за изменение и допълнение на Наредба 8 от 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията. Според д-р Димитров тези консултации за висок риск от сърдечносъдово заболяване дублират дейностите, извършени по време на профилактичния преглед от специалистите по обща медицина. Единствено може да се прибави изследването коронарография, но в случая пациентът е здрав и няма нужда. Когато един пациент има по-висок холестерол, ние препоръчваме да промени начина си на живот, като се започне от храненето.
Имаме забележки и по отношение на измерване на гликирания хемоглобин само на пациенти с риск по скалата СКОР с над 20 точки, а не при такива с 12 тона, коментира д-р Димитров. По думите му различната степен на риск за диабет не е основание за избор на един или друг тест за изследване. Не може пациентите с различен риск да се поставят в неравностойно положение. Затова предлагаме при осигурена финансова обезпеченост всички пациенти с повишен риск над 12 т., вместо кръвна захар на гладно да се измерва гликиран хемоглобин, каквато е практиката в други страни. Измерването се назначава от специалиста по обща медицина по време на годишния профилактичен преглед.
Д-р Димитров коментира и новите промени по отношение на мамографските прегледи при жените. Отново се вменява да се правят допълнителни прегледи при хирург или гинеколог, дори когато е открита доброкачествена дисплазия, която не изисква допълнителни дейности. Затова джипитата предлагат, стига да бъдат осигурени средства, мамография да се провежда на всички жени над 40 г. веднъж на две години, а на жените над 50 г. – всяка година.
Своите забележки по отношение на предстоящите промени в Наредба 8 на МЗ вчера джипитата изпратиха до здравното министерство, НЗОК и Народното събрание.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново