Бум на заразени с COVID-19 в областта, откриха нови огнища на инфекцията

Публикувано на пн, 26 окт. 2020
11993 четения

63 нови случая на COVID-19 са регистрирани за последните три дни на територията на Великотърновска област. Установени са и нови огнища на заразата. В петък бяха регистрирани 19 души с положителен тест за коронавирус. Тогава стана ясно, че има огнище на COVID-19 в Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост “Надежда” и Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост, намиращи се в една сграда в село Церова кория. Второто огнище е във финансова институция във В. Търново.
В събота броят на новорегистрираните заразени достигна 28 души, от които повечето са свързани със социалните центрове в Церова кория. Един от потребителите е настанен за лечение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. От 57 потребители и 30 души персонал се оказва, че общо 18 са заразените лица, които са поставени на домашна изолация и лечение.
С цел превенция и ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, от Регионалната здравна инспекция е издадено предписание за извършване на почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградата, както и изолиране на потребителите с положителни резултати за COVID-19 на отделен етаж и определяне на лица от персонала, които да се грижат само за тях.
В неделя на територията на област В. Търново са регистрирани още 16 нови лабораторно потвърдени случаи на COVID-19. Един от случаите е свързан с Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Церова кория, а друг от заразените има връзка с лабораторно потвърден случай. Шестима души от инфектираните имат връзка помежду си и са от Национален военен университет “Васил Левски” във В. Търново. Останалите 8 случая нямат епидемиологична връзка помежду си и с други заразени лица.
Общо 600 души са дали досега положителна проба за COVID-19 от началото на епидемията в областта. Излекувани са 372 души, а под домашна изолация са 177. Общо 14 души са починали, като последната жертва е 87-годишен мъж, който е бил с придружаващи заболявания – диабет, хронично бъбречно и онкологично заболяване.
В болница са настанени 37 пациенти, които се лекуват в болниците във В. Търново, Г. Оряховица, Павликени и Свищов. Броят на леглата, определени за лечение на пациенти с COVID-19 в региона, е 77 за тези в неусложнено състояние и 6 интензивни легла. Под карантина остават 490 души в цялата Великотърновска област.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново