БЧК създава “Възрастен авариен екип”

Публикувано на чт, 7 Мар. 2019
79 четения

5650 души са членовете на областната организация на БЧК – В. Търново. 188 са обучените доброволци, а изградените дружества са 155. Младежката организация има 160 членове и 100 доброволци, отчете д-р Бонка Попова, председател на Областния съвет на БЧК. Тя подчерта, че областта е една от първите, в които е създаден младежки авариен екип, предстои създаването на още един такъв екип, но от възрастни.
Приоритет на БЧК и тази година ще бъде обучението на младежката организация, подготовката за реакция при бедствия, авария и катастрофи. “Миналата година сме подпомогнали 10 600 души по различни проекти. Най-голямата програма е “Фондът за европейско подпомагане на нуждаещи се лица”. Чрез дарителските кампании на БМЧК миналата година по повод “Деня на глада” са нахранени 150 човека. Подпомагали сме инвалиди, най-много в общинската организация в Лясковец”, каза още д-р Попова.
Друго важно направление, по което са работили в БЧК, е подготовката за действие при бедствени ситуации. “ДЕРБАК е създаден 2018 г. Това е доброволен екип за действие при бедствия и аварии и ние бяхме една от първите организации, която създаде такъв отряд. Друга насока, в която работим, е планинската служба. Разполагаме с 2 отряда, като м.г. имаме четири акции и 7 спасени лица. Водноспасителната дейност също е много силна. Работим за обучението на младите, най-вече при наводнения”, допълни д-р Попова.
От БЧК планират работа и по много нови проекти през годината, както и създаване на електронна система за съвременен доброволчески мениджмънт.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново