Британски студенти се срещнаха с пациенти, преживели инфаркт

Публикувано на ср, 31 Юли 2019
257 четения

Студенти по психология от Великобритания посетиха Специализираната болница по кардиология във В. Търново. Петимата младежи са част от доброволците, участващи в програма, която им дава възможност да практикуват в социални и здравни институции в старата столица. Тя се провежда по идея на Мирела Великова – българска студентка в Лондон, съвместно с Общината и ВТУ.
В кардиологичната болница студентите имаха възможност да се запознаят на място със спецификата на работа в реална среда. Те определиха престоя си в болницата като изключително полезен за бъдещото им развитие. “Щастлива съм, че имах възможност да се срещна с пациент, прекарал инфаркт, и да разговарям с него. За мен тази среща беше много интересна и с изненада открих, че този човек е изключително позитивно настроен към живота, въпреки преживяното”, сподели Хелена, която е от Германия и е студентка в “Юнивърсити колидж”. Заедно с нея бяха Клара и Лили от Китай, Джулиет от Англия и бъдещият невролог Алберто от Италия. “Опитът в цялата програма е уникална възможност да приложим теорията на практика и да си отговорим на много въпроси, свързани с бъдещото ни професионално развитие”, допълва Алберто.
Ментор на студентите по време на гостуването им в СБАЛК беше психологът Анета Мишева. “Приоритетно срещнах групите с хора, преживели инфаркт, като очакванията им бяха, че те са отчаяни и както сами споделиха, бяха изненадани, че в реалния живот това не е така. Напротив, те са изпълнени със заряд и разбраха по какъв начин психологът може да контактува с тези пациенти и какво да направи за тях”, разказа Мишева.
“Благодарни сме за тази възможност, тъй като студентите, макар някои да са завършили бакалавърска степен, реално не са карали стаж. Някои от тях дори споделиха, че имат интерес към тази сфера на психологията”, сподели Мирела Великова. Разказва, че стажантската програма се реализира от 3 г. Първата година във В. Търново пристигат едва 5 участници, втората 15, а тази вече са 30 души. Освен за теоретични дейности, по време на стажа те посещават местата за услуги за деца и възрастни, а т.г. е включено и посещение в затворническото общежитие. За стажа си студентите получават удостоверения, които важат и в Англия.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново