Болница „Д-р Трейман“ стартира втора кампания за безплатни прегледи

Публикувано на нд, 17 юни 2018
722 четения

Специализираната болница за лечение на пневнофтизиатричните заболявания д-р „Трейман“ във Велико Търново стартира втора за тази година кампания за безплатни прегледи за туберкулоза. Тя ще се проведе от 18 до 22 юни и ще премине под мотото „Седмица на отворените врати“.

Лекарите от „Д-р Трейман“ ще бъдат на разположение на всеки желаещ, който има някакви притеснения и иска да бъде консултиран. Пациентът ще бъде анкетиран за риск от туберкулоза, ще бъдат направени допълнителни прегледи и изследвания. Ако бъде открит болен, медиците взимат бързи мерки за неговата хоспитализация. Най-често срещаната форма на туберкулоза е белодробната. Когато заболяването е мултирезистентно и болният много трудно се подава на лечение, от „Д-р Трейман“ изпращат пациентите в белодробната болница в Габрово, където се предприема по-специализирана терапия.

По справка на РЗИ тази година до юни в областта са регистрирани 21 болни с туберкулоза. За 2017 г. те са били 51. Според статистика на „Д-р Трейман“, през последните години болните намаляват. И то благодарение на по-добрата профилактика и усилията на пнивмофтизиатрите, а също и на кампаниите за безплатни прегледи в бившите тубдиспансери, които се провеждат четири пъти годишно.

Вася ТЕРЗИЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново