Близо 100 души участваха в първата пациентска академия в Арбанаси

Публикувано на пн, 28 ян. 2019
336 четения

Близо 100 души станаха част от първата пациентска академия, чиято организация е дело на федерациите “Български пациентски форум” и “Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия”. Основната идея на инициативата е среща между лекари и пациенти и обмяна на опит за болестта хиперхолестеролемия.
Това е наследствено заболяване, което се характеризира с високи нива на лош холестерол. Това повишава риска от коронарна болест на сърцето и инфаркт на миокарда. В началния си стадий заболяването е безболезнено, но причинява отлагане на плаки по съдовете, което на по-късен етап води до тежки последствия. Заболяването е наследствено и може децата на пациент да го наследят. Най-ранният инфаркт, вследствие на FH е на дете на 12 години, разказват организаторите на академията.
По време на събитието водещи специалисти от страната изнесоха редица информационни лекции. Кардиологът д-р Светлин Цонев представи важността на ранната диагностика на заболяването. Проф. Снежана Тишева пък говори за това, което трябва да знаят пациентите, след като получат диагнозата. Участие с информация за ролята на диагностиката, навременното лечение и качеството на живот с болестта взеха и ендокринологът доц. Пламен Попиванов и експертът д-р Борислав Борисов.
Теодор Долджев е инициатор както на академията, така и на редица информационни събития, свързани с болестта. Той е създател и на сдружението, борещо се срещу фамилната хиперхолестеролемия. “В моята лекция, като пациент, искам да разкажа на хората повече за себе си, за нещата, които са ми се случили, и за лечението ми. Моят дядо почина от инфаркт, баща ми получи инсулт на 52 години, а миналата година почина от инфаркт – това ме изплаши и отидох на лекар, оказа се, че имам болестта”, разказва Теодор.
Заема се с каузата да популяризира възможността от фамилната обремененост, тъй като самият той цял живот страдал от високо кръвно и ускорен пулс, но никога не отдавал значение на симптомите. “Българинът винаги чака последния момент, нашата цел е, ако някой вижда в семейството си белези на заболяването, да отиде на лекар навреме. С болестта се живее нормално, ако се открие на време. Хората дори се срамуват от диагнозата. Мислят, че на тях не може да се случи, те не искат да знаят дали страдат от нещо, а медицината вече е толкова напреднала, трябва информираността да е на много по-високо ниво и това целим ние с кампаниите си”, споделя Теодор.

Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново