Ако имате куче или котка, трябва да чистите филтрите на 10 дни

Публикувано на ср, 14 авг. 2019
1431 четения

Климатиците трябва да се купуват най-вече от официален вносител и да имат максимален срок гаранция, която да покрива всичко с изключение на повреди по дистанционното, пластмасовите части и филтрите. Задължително трябва да имат йонизатор и плазмен филтър, съветва Венци Гърдев, който е един от водещите специалисти по климатични системи във В. Търново. Според него здравословната разлика между външната температура и тази в помещението не трябва да е по-голяма от 7-8 градуса, тъй като голямата амплитуда между климатика и жегата навън може да убие човек. “Не може климатроникът в колата или климатикът в стаята да е настроен на 16-18 градуса, а навън да е 40”, предупреждава Гърдев.
По думите му най-изгодно е климатик да се купи в периода между 15 януари и 30 март, тъй като тогава цените са най-ниски и няма толкова работа, а монтажът може да бъде направен веднага. “Климатикът за дадено помещение се избира според кубатурата, а не според квадратурата на стаята, както много хора правят. За помещения до 65 куб.м е подходяща 12-ка, а за по-малките – до 40 куб.м, най-удачна е 9-ка. Ако се монтира в спалнята, не трябва да е срещу главите ни или отстрани на леглото. Най-доброто място е да бъде позициониран над главите, тъй като духа под ъгъл от 45 градуса. По този начин струята няма да е насочена в нас”, допълва Венци Гърдев.
По думите му през лятото климатиците могат да се изключват, ако няма никой в помещението, като при някои модели това може да се прави и дистанционно от мобилния телефон. Но през зимата специалистът съветва уредите да работят денонощно.
Едно от най-важните неща за оптималната работа на климатика е да се прави веднъж годишно профилактика от специалист, който да почисти вътрешното тяло. Относно филтрите съветът му е да се мият всеки месец, а ако в жилището има куче или котка – на 10 дни. Мият се с топла вода и на ръка, а ако са от помещения, в които се пуши или готви, предварително се почистват с вода, а след това се напръскват с обезмаслител. След 10 минути се измиват отново, изтръскват се и без да се подсушават със сешоар или кърпа, се поставят обратно в уреда. Важно е още в помещение, където има климатик, да не се поставя какъвто и да е ароматизатор, тъй като всяка козметика, минавайки през климатика, води до появата на неприятна миризма. Същият ефект се получава и от цигарения дом, предупреждава Гърдев.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново