9-месечно бебе се нуждае от средства за животоподдържащи апарати

Публикувано на чт, 25 Юли 2019
823 четения

Семейството на 9-месечната Михаела Георгиева от В. Търново се нуждае от средства за закупуване на животоподдържащи апарати за детето. Момиченцето страда от спинална мускулна атрофия 1-ви тип. Тежката диагноза е поставена от проф. Литвиненко в София, когато детето е само на 5 месеца.
Спиналната мускулна атрофия представлява група от наследствени нарушения, които причиняват прогресивна мускулна дегенерация и слабост. Веднага след поставяне на диагнозата Михаела започва рехабилитация в Дебелец, но заболяването е коварно и бързо прогресира. Единственото лечение в момента у нас е с медикамента спинраза, който се прилага отскоро в България. При по-малките деца, които се лекуват с него, лекарите дават големи надежди за подобрение и дори прохождане.
Миналия месец родителите подават документи в НЗОК и са одобрени за лечение със спинраза. На 11 юли е поставена първата доза от лекарството в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, а на 25 юли предстои втората инжекция. Преди седмица Михаела получава криза и се влошава, макар досега да не е боледувала. Близките ѝ призовават всеки, който има възможност, да помогне за закупуването на животоподдържащи апарати, тъй като детето се нуждае от аспиратор, апарат за откашляне и вентилатор, за да диша спокойно. За целта са необходими 10 940 евро освен за апаратурата и за скъпите консумативи, които са непосилни за семейството на момиченцето. Всеки, който иска да помогне на Михаела може да го направи чрез дарение на https://bg.helpkarma.com/campaign/shans-za-jivot-na-bebe-mihaela-610
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново