889 души във Великотърновско са боледували от варицела

Публикувано на пн, 28 ян. 2019
141 четения

От догодина ваксината става достъпна и у нас

Ваксинацията срещу варицела ще бъде достъпна и в България от 2020 година. В момента тя се прилага в 17 страни в Европа, но у нас няма и никога не е имало в аптечната мрежа. В момента вариантите пред родителите, които искат да имунизират децата си срещу болестта, са или да се извърши ваксинацията в страна, в която се прилага, или да се внесе у нас. Рискът, който всеки лекар поема, решавайки да я постави обаче, е огромен, защото, ако не бъде пренесена и съхранена правилно, ваксината може да бъде опасна.
Годишно в страната от варицела боледуват между 25 000 и 30 000 души. За Великотърновска област данните на РЗИ сочат, че 889 души са прекарали болестта през 2018 година, като заболелите само пред декември са 236. Вирусът все още е активен в региона.
Заболяването е една от най-често срещаните вирусни инфекции в детската възраст. При отсъствие на ваксинация статистиката показва, че от 50 до 75 % от случаите на заразените са деца до 6-годишна възраст, а между 89 и 95 % от хората са преболедували от инфекцията до 12-годишна възраст. След въвеждането в имунизационния календар на ваксината у нас тя няма да бъде задължителна, нито безплатна и ще се поставя само по желание на родителите. Предстои да се обсъди до каква възраст да се прави имунизацията, така че да се защитят и възрастните, които не са боледували. Най-често варицелата протича с обриви и температура, като усложнения настъпват при около 3 % от пациентите. За последните две години у нас са били регистрирани три смъртни случая – сред жертвите е и едно дете. Характерно за инфекцията е, че тя се среща само при хората и не се разпространява сред животните. Това позволява с прилагането на ваксина заболяването да бъде изкоренено – подобно на друга ерадикирана инфекция – вариолата.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново