8248 от жителите на областта пият вода с нитрати

Публикувано на вт, 3 апр. 2018
522 четения

8248 от жителите на Великотърновска област пият вода, замърсена от нитрати, сочи анализ на Регионалната здравна инспекция за 2017 г. Спрямо предходните 2016 и 2015 г., броят на хората, пили нитратна вода, се запазва.
Анализът на данните от мониторинга на питейните води показва, че трайни отклонения по нитрати над 50 мг/л, са установени в 13 селища, водоснабдени от 13 малки зони на водоснабдяване. Това са селата Полски Сеновец, Иванча, Стефан Стамболово, Алеково, Лозен, Виноград, Каранци, Деляновци, Червена, Страхилово, Камен, Ореш и Козловец.
Застрашени от замърсяване с нитрати – между 35 – 50 мл/л, са още 24 селища с население 12 923 души, които се снабдяват с питейна вода от 19 малки зони. Става въпрос за селата Никюп, Стрелец, Горна Липница, Патреш, Бутово, Долна Липница, Обединение, Орловец, Вързулица, Николаево, Сломер, Батак, Асеново, Александрово и др. От РЗИ уточняват, че само в едно селище на областта пият вода над 100 мг/л. В тази връзка обаче специалисти от здравната инспекция ще информират хората от застрашените зони за здравния риск, който крие консумацията на питейна вода с наднормени нитрати. Първата препоръка е да се пие минерална вода.
Неправилното торене на почвата с минерални и органични торове във водосборната област е най-големият замърсител на питейната вода, категорични са от РЗИ. Като причина за замърсяване са и животновъдните обекти без изградени за целта съоръжения за депониране на животинските отпадъци. За да бъдат намалени нитратите в питейната вода, земеделските производители трябва да прилагат строго нормите за добрите екологични практики, чрез които питейните водоизточници ще бъдат предпазени от замърсяване с нитрати, твърдят от РЗИ.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново