66 човека от областта са се изследвали за СПИН в мобилния кабинет на РЗИ

Публикувано на вт, 3 Сеп. 2019
81 четения

66 човека от областта са преминали през мобилния кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН към РЗИ – Велико Търново. По време на Лятната антиСПИН кампания кабинетът е бил разположен в три града. В Горна Оряховица на изследването са се подложили 23 души, от които 16 жени и 7 мъже на възраст от 27 до 79 години. В Стражица кабинета са посетили 23-ма, от които 9 жени и 14 мъже на възраст от 16 до 50 години. В Павликени са прегледани 20 души – по 10 от двата пола, на възраст от 19 до 70 години. Резултатите на всички преминали през кабинета са отрицателни.
Лятната кампания се проведе от 15 до 27 август в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално-предавани инфекции. Тя премина под мотото “Оставих своя отпечатък в борбата срещу СПИН”. Всички граждани, които са изследвали своя статус, са поставили отпечатък от ръката си върху специално изработено табло, с което са засвидетелствали подкрепата и съпричастността си към каузата. Разпространени са 201 презерватива и 6 заглавия на здравнообразователни материали по темата.
В “кабинета” за консултиране и отказване от тютюнопушене по време на кампанията са извършени спирометрии на 47 настоящи и бивши пушачи, като 27 от тях са жени и 20 мъже на възраст от 16 до 76 години. При 14 от тях са установени отклонения от нормалните стойности на дишането.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново