62 директори на детски заведения се обучаваха на семинар в РЗИ

Публикувано на чт, 9 Ное. 2023
506 четения

62 директори на детски градини и детски ясли от област В. Търново се включиха в обучителен семинар в Регионалната здравна инспекция. Темите в двудневното събитие бяха указания за хранене на деца със здравословни проблеми, нуждаещи се от диетично хранене в организирани детски колективи, и дискусия по проблемите на храненето в детските заведения от област В. Търново.
Сред темите бе и Националната стратегия за намаляване на риска от облъчване от радон, тъй като 7 ноември е обявен за Европейски ден на радона. Целта на отбелязването му е да се повиши осведомеността на населението за вредното въздействие на високите нива на радон, начините за провеждане на измервания на обемната активност на радон и прилагане на мерки за редуцирането му. Радонът е естествен радиоактивен газ и присъства в природата. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха.
Семинарът в РЗИ – В. Търново, се проведе в рамките на „Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г.“ и „Националния план за действие за
намаляване на риска от облъчване от радон 2023-2028 г.“. Провеждането му бе със съдействието на Областната агенция за безопасност на храните.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново