27 нови случая на варицела за седмица

Публикувано на ср, 24 Апр. 2019
227 четения

Болните от варицела в област В. Търново отново се увеличават. За периода от 15 до 21 април Регионалната здравна инспекция е регистрирала 27 нови случая на заразени с вируса, 18 от които в Горна Оряховица. От началото на месеца случаите са 66, а от началото на календарната година 406.
През март в инспекцията са регистрирани общо 124 случая на остри заразни заболявания, като най-висок е относителният дял на варицелата – 28,44 %. Според ежеседмичната статистика на РЗИ през този месец във В. Търново се отчитат по 5 нови случая на седмица, докато в Горна Оряховица са средно по 15. Бумът на варицелата здравните експерти в областта отчитат още от ноември м.г.
Варицелата е неуправляема инфекция и за нея още не се прилага ваксина в България. Националното сдружение на общопрактикуващите лекари отдавна излезе с предложения ваксината да бъде включена в имунизационния календар на страната, но все още това не се случва. Шарката е опасна не само за децата, но и при възрастните и може да доведе до редица усложнения. Според здравните експерти бумът на болестта в областта ще отшуми едва когато всички, които все още не са я преболедували, я прекарат.
От началото на април във Великотървновско са регистрирани и четири случая на морбили, като три от тях са потвърдени лабораторно. На този етап няма данни за още заболели, но се извършва наблюдение на всички контактни на морбили лица до 17-ия ден от началото на контакта.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново