25 търновци се изследваха безплатно за диабет

Публикувано на вт, 2 апр. 2019
201 четения

25 души се възползваха от безплатните изследвания за диабет по време на кампанията на   „Поход срещу диабета по суша, въздух и вода“, организирана Лайънс клуб-Видин. Медицинските специалисти са открили само няколко леки завишения на стойностите на кръвна захар, но не и диабет при прегледите на открито около паметника “Асеневци”.

Пътуваща кампанията е с международен характер и е подкрепена от български и румънски неправителствени организации. Целта и е осигуряването на сензори с трансмитери за децата, болни от диабет, които дават възможност за 24-часов контрол на кръвната захар.

„Едно дете, болно от диабет тип 1, трябва да бъде убождано между 6 и 10 пъти дневено, за да се следят стойностите на кръвната захар. С тези устройства този дискомфорт може да бъде премахнат, но НЗОК не поема осигуряването на такова оборудване, за това ние се опитваме да помогнем чрез кампанията” споделят организаторите.

Идеята на кампанията е с разнообразие от спортни и развлекателни събития да насочи вниманието на максимален брой хора към превенция на болестта и грижа за собственото здраве като предостави информация и възможност за безплатни тестове за нивата на кръвната захар на всеки желаещ, чрез „Диабетния патрул”, който следва маршрута на похода, преминаващ по над 20 населени места в България и Ръмъния.

По суша ентусиастите пътуват с колела, успоредно с тях по Дунав се движат яхти и лодки, а в някой от градовете, в които организаторите са планирали нощуване, се провеждат благотворителни концерти, както и издигане с балон – отново с благотворителна цел. Всички събрани доброволни дарения по време на похода ще бъдат използвани за закупуването на необходимото оборудване – сензори с трансмитери за деца с диабет тип 1.

За периода на кампанията е открита и национална дарителска линия DMS DIABET 17777 на цена от 1 лв. за всички мобилни оператори.

По данни на Националния център по диабет, над 2000 деца в България живеят с болестта и съвременните технически средства са единствения им шанс за нормален живот.

Александра ДИМОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново