20 лекари не достигат на болницата в Г. Оряховица

Публикувано на чт, 29 Ное. 2018
414 четения

20 лекари не достигат на общинската болница в Г. Оряховица, за да се постигне кадрови баланс, съобщи управителят д-р Иван Иванов. Това означава, че за три години трябва да бъдат назначавани по 6-7 новозавършили доктори, а всъщност за това време са постъпили само трима лекари. Според д-р Иванов проблемът не е дали една болница има достатъчно средства, а че ѝ липсват кадри. Но това е въпрос на държавата, която да приложи механизъм за задържане на младите лекари у нас. Много от тях заминават на работа в чужбина, привлечени от по-високи заплати. Други избират високо специализирани клиники или частни болници, в общинските идват много малко специалисти. Макар че едно такова лечебно заведение е най-добрата школа за един млад лекар, който преминава през цялата патология и трупа ценен опит. Така стои проблемът и с липсата на медицински сестри в горнооряховската болница.
За да излезе от този кадрови недостиг, болницата работи благодарение на пенсионерите, като най-старият лекар е на 74 години. Ръководството е поело разходите по специализацията на младите доктори, които се задължават да останат на работа в стационара през следващите пет години. При медицинските сестри болницата плаща обучението, като се водят разговори с Общината да бъдат осигурени общински жилища на младите специалисти.
Иначе болницата отчита повече приходи за деветмесечието на тази година спрямо миналата. Има и текуща печалба от 260 000 лв. Освен това с 25 процента са намалени просрочените задължения. Тази глътка въздух даде възможност на ръководството да увеличи заплатите на персонала.
След като тази година Общината на разсрочено плащане закупи нов скенер на болницата, амбицията беше да има и нов рентгенов апарат, който струва около 120 000 лв. Тази година обаче това не се случи. Има предложение чужда фондация да дари апаратурата догодина.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново