17 души дариха кръв на Цветница

Публикувано на пн, 22 Апр. 2019
90 четения

24 души се включиха в традиционната кампания „Запалете свещичка, дарете живот” на  Цветница във Велико Търново. Кръводарителската акция се проведе в неделното училище на храма “Свети Никола”, където имаше екип на Отделението по трансфузионна хематология към МОБАЛ. От желаещите да дарят кръв само 17 успяха да станат донори, а за останалите имаше противопоказания. Трима от доброволците дариха кръв за първи път.

Кампанията се организира за 11-та поредна година от Отделението по трансфузионна хематалогия и се радва на все повече желаещи да дадат своя принос за спасяването на човешки живот. Екипът на МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов” изказва огромната си благодарност към всички, които се включиха в кампанията на един от най-светлите християнски празници.

В делничните дни всеки, който желае също може да дари кръв в отделението в областната болница. Донор може да бъде всеки здрав човек, навършил 18 години, който в момента не приема лекарства и е отпочинал. Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни.

Лекарите напомнят, че доброволното кръводаряване е изключително важно за поддържането на резерва от кръв, необходим както за реагиране при спешни състояния, свързани с кръвозагуба, така и за болните, чието качество на живот зависи от дарената кръв.

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново