10 лекари и 49 медицински сестри са необходими на Комплексния онкоцентър

Публикувано на ср, 21 юли 2021
543 четения

Привличането на специалисти е една от най-сериозните задачи пред Комплексния онкологичен център във Велико Търново. Въпреки че в момента специализират двама лекари по лъчелечение и двама по медицинска онкология, лечебното заведение се нуждае от поне 10 лекари и от 49 медицински сестри. Това е посочено в оздравителния план за погасяване на задълженията за миналата година на онкоцентъра, който трябваше да бъде изготвен съгласно решение на Великотърновски общински съвет. Дълговете на лечебното заведение за 2020 г. са в размер на 588 000 лв. В оздравителния план е посочено още, че е необходимо повишаване на квалификацията на медицинския персонал и увеличаване обема на медицинската дейност, което ще привлече и повече пациенти. Още повече че това е вторият по големина онкологичен център в страната.
За привличането на лекари и медицински сестри от КОЦ са изпратили списък с необходимите бройки на министъра на здравеопазването с цел определяне на специализанти. Отделно са публикувани и обяви за търсените позиции.
За повишаване на квалификацията на работещите в центъра управителят д-р Мария Рачева посочва участието на персонала в обучения и презентации, водени от фармацевтични компании, производители на апаратура, както и от лекари с богат опит относно въвеждането и прилагането на най-съвременни техники за лекуване в областта на онкологията.
Относно разширяване на обема на дейност е посочено, че за това ще помогне закупената през май тази година лапароскопска апаратура. Общинското лечебно заведение обаче се нуждае от средства в размер на 500 000 лв. за ремонт на Диагностично-консултативния блок, на който през 2015 г. е подменен само покривът. Толкова са необходими и за довършването на двете операционни зали в хирургичния блок, където ремонтите са спрени още през 2011 г. заради липса на средства.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново