Зорица Радловска – президент на Спортен клуб “Зоки”: “Голямата тръпка е да видим мястото на танцьорите ни на световно ниво”

Публикувано на чт, 7 Мар. 2013
1742 четения

Неотдавна състезателите на СК “Зоки” постигнаха един от най-големите успехи в историята на клуба – 11 титли на Европейското първенство в Букурещ. 24 великотърновски танцьори се състезаваха с 36 танца в различните стилове и възрасти. Международното жури с представители от САЩ, Дания, Унгария, Германия и Румъния подобаващо оцени отличното им представяне – 15 от танците събраха максималния брой точки и спечелиха квоти за Световното през май в Хърватска. Участието на великотърновските състезатели зависи вече единствено от това, дали ще намерят финансова подкрепа от институции и спонсори.
За историята на клуба, проблемите, за успехите и очакванията разговаряхме с президента на СК “Зоки” Зорица Радловска.
– Г-жо Радловска, от колко години съществува клубът?
– Вече 21 години. Първо беше школа по състезателни танци и модерен балет, всъщност аз се занимавах със състезателни танци към бившия Пионерски дом и през 1991 г. направих свой клуб. Когато видях ограничението на състезателните танци, които изискват работа в двойки, липсата на достатъчно момчета, преминахме към модерен балет, класика. Сега вече работим в десетина стила. И всяко дете според развитието му аз и помощникът ми Маринела Войкова вече можем да го насочим към това, което му се отдава повече. Има стилове с много акробатика, има и по-артистични стилове.
– На коя федерация сте член?
– Първо бяхме към Българска спортна танцова федерация, но вече втора година сме към Българска федерация по спортни танцови дисциплини, тя ползва лиценза на рокендрола. Възможностите за участие в чужбина са много по-големи и колкото да ни е трудно финансово, искаме децата да пътуват, за да се развиват. Председателката Кремена Шопова е много инициативен човек. Сега подписахме договор за деца, които отиват в консерваторията в Палма де Майорка. В Пловдив предстои състезание, на което ще бъдат определени децата, които ще отидат в Испания на разменни начала.
– Как е организиран вътрешният календар?
– Има турнири и състезания, отделно ни канят на много участия. Вече преценявам кое е удачно, за март имаме над десет покани. В страната СК “Зоки” се наложи в отделните стилове, стилът “латино” вече е много развит, в характерните танци имаме доста добри деца, в акробатиката… В клуба работят около 50 деца, вече нямам техническа възможност да работя с повече. Досега си мислех, че няма да върна дете от залата, но т.г. се наложи да върна доста, за да може да работим качествено с останалите.
– От каква възраст започват децата при вас?
– Най-малките са на 2-3 години. Едната ни двойка е на 4 г. и сега направи чудеса в Нови Сад, изправиха залата на крака. Дори има възрастова граница “бебе”, в която са до 5 години. Най-големите са на 31 г., няма ограничение във възрастта.
– Кои състезатели от клуба бихте отличила?
– Любослава Лазарова (възраст 12-15 г.) има много отличия, това е най-трудната възраст, Фердо Фердинандов (на 25 г.), от по-малките – Елизабет Маринова, която взе наградата на федерацията за най-добър състезател за 2012 г., Мартин Меранджиев, Мила Ангелова, Дони и Ивайла… Всички заслужават адмирации.
– Как се справяте финансово?
– Разчитаме изцяло на родителите – костюми, състезания, такси за участие… Мъчим се по всякакъв начин да помогнем, защото децата са много талантливи. Родителите, които имат възможност, подпомагат тези, които нямат такава, добре, че има и такива хора. Тренираме в ЦДГ “Соня”, за което много благодаря на директорката Жаклин Павлова. Базата е страхотна, удобна и просторна. По проект към ОУ “Бачо Киро” също тренираме с 15 деца. От федерацията има премии, те са два пъти по 500 лв. за двете ни международни участия, но това за 50 деца са по десет лева на дете… Надявам се сега с помощта на спонсори да успеем. Дамите от “Зонта” са ни помагали няколко пъти за екипите, децата навън да са с екип на България, за да имат самочувствието на танцьори. Общината ни помогна преди 2 г. да отидем в Италия и се върнахме с награди. Не сме кандидатствали досега като спортен клуб за средства от Общината.
В нашия спорт разходите са големи за облеклата. Всеки един танц си има сюжет, който трябва да бъде покрит и с костюм. Искам повече деца да се изявят в максимален брой стилове, това означава много костюми – от специалните обувки до грима. Сега през април в Пловдив предстои “Дъга от таланти”, където искам да заведем много деца, и ще се явим с над 100 танца, а това са 100 костюма.
– Има ли интерес от публиката?
– Да, например сега на Европейското в Румъния залата беше с 2000 места, а билетът беше 25 леи. Хората останаха отвън, нямаше места за желаещите, дори някои от нашите родители не можаха да влязат в залата. В Нови Сад беше същото. Пробвахме да пробием навън, за да видим какво е нашето място. В Букурещ 80 % от награждаванията беше с българския флаг. За България бяха 30 квоти за световното, имахме доста клубове, а “Зоки” взе 15 от тях. На Първата танцова спартакиада във В. Търново м.г. никой не очакваше толкова много участници. Надявам се т.г. да успеем да направим второ издание, ще дойдат от Сърбия, Хърватска, тенденцията е да стане международна.
– А къде ще бъде Световният шампионат?
– В Хърватска, в гр. Пореч от 14 до 19 май. Предишните бяха в Южна Африка, в Гибралтар, невъзможно беше да отидем. Сега е близо и ще пътуваме, голяма част от престоя се поема от Международната танцова федерация. Досега не бяхме излизали нито на европейско, нито на световно първенство. Само в международен турнир в Нови Сад.
– Какво очаквате там?
– Ще се опитаме да заведем колкото може повече деца. Голямата тръпка е да видим какво е нашето място на световно ниво.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново