Здравко Баблаков – Спортист № 1 на В. Търново за юноши: “Искам медал от “Мултинейшън” и участие на европейското първенство”

Публикувано на чт, 11 ян. 2018
306 четения

Здравко Баблаков от СК “Боляри 2009” бе избран заслужено за Спортист № 1 на Община Велико Търново за юноши и девойки. През 2017 г. представянето му бе наистина впечатляващо – шампион на България в държавните първенства на 50-метров басейн на 50, 100 и 200 м бруст, трети в международния турнир “Бриз” в Бургас на 25-метров басейн, първи също на 50, 100 и 200 м бруст.
През декември Здравко постави нов национален рекорд на държавното първенство за юноши и девойки старша възраст. В дисциплината 100 м бруст той финишира с време 1,03,93 мин. Възпитаникът на доц. д-р Цветанка Дилова приключи първенството с два златни, един сребърен и един бронзов медал. Златните медали са на 50 и 100 м бруст, сребърният на 200 м бруст с най-добър личен резултат, а в дисциплината 100 м съчетано плуване състезателят на СК “Боляри 2009” финишира с трето време, подобрявайки личното си постижение и за първи път слезе под една минута в тази дисциплина.
– Здравко, очакваше ли това признание?
– Миналата година бях трети в класацията, сега е голямо щастие за мен да съм първи и съм много радостен.
Изненадан ли си?
– Да, наистина изненадата беше голяма, но съм повече от щастлив.
– Ти имаше страшно много постижения през 2017 г.?
– Участвах на две лични отборни първенства, на 50, 100 и 200 метра бруст съм първи за моята възрастова група. На 25-метров басейн съм първи пак на 50, 100 и 200 метра бруст.
– Какво почувства като подобри неотдавна националния рекорд?
– Когато подобрих рекорда, се чувствах повече от щастлив. Все пак това е национален рекорд и предполагам, че и занапред ще имам повече такива резултати.
– Откога се занимаваш с плуване?
– Вече повече от 7 години. Първият ми треньор е доц. Цветанка Дилова, продължаваме и до днес да работим заедно.
– Къде учиш?
– В Спортно училище Велико Търново.
– Какво искаш да постигнеш в плуването?
– Гледам с интерес Олимпиадата, там състезателите са изключителни, искам и аз един ден да съм част от Олимпийските игри.
– Какво си поставяш като цели за настоящата година?
– Първото, което искам, е медал от “Мултинейшън”. След това – покриване на норматив за участие на европейско първенство, и добро участие на държавните първенства.
– Като спомена “Мултинейшън”, Антъни Иванов много сериозно вдигна летвата на българското плуване?
– Да, така е. Ние тренираме заедно на басейна във Великотърновския университет и гледам да съм сред тях и да се уча.
– Какво си пожелаваш за настъпилата 2018 г.?
– Да се представя на високо ниво на всички състезания, в които участвам. Да съм добър в тренировките, с постоянство и да се представя супер.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново