“Велико Търново” е новият шампион в Националната аматьорска лига по баскетбол

Публикувано на чт, 23 юни 2016
753 четения

Отборът на “Велико Търново” спечели първата си титла в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в Централна България. Търновските баскетболисти надделяха във финала над съгражданите си от “Перестройка” с 2:0 победи. Освен че грабна трофея при дебютното си участие в лигата, отборът на “В. Търново” завърши първи и в редовния сезон и бе над всички през цялата година. Двата отбора от старата столица ще играят на финалите на Лигата, които са насрочени за август в Габрово. Финалистите си размениха по една победа в редовния сезон, като именно “Перестройка” нанесе и единствената загуба на “В. Търново” в редовния сезон.
Изключително интересни и драматични бяха финалните срещи, играни съответно във В.Търново и Севлиево. Мачът в залата на комплекс “Ивайло” започна силно за лидера в редовния сезон, който след 7 минути игра поведе с 14:3, а в края на първата част имаше аванс от 13 точки. Евгени Василев бе истински лидер за тима на “В.Търново” и поведе съотборниците си към победата. Опитните Пеньо Нацкин и Данаил Киров – Дънди от “Перестройка” се разиграха и в следващите 18 минути стопиха пасива на тима си до 3 точки 50:47. Всичко остана да се реши в последните 10 минути, но контузията, която получи Дънди, наклони везните в полза на “В. Търново”, който не изпусна инициативата в края и спечели със 72:67. За победителите над всички бе Евгени Василев, завършил с 19 т., 8 борби и 2 асистенции и коефицент 25. Четирима негови съотборници завършиха с двуцифрен актив. Ст. Димитров е с 16 т., Георги Павлов, Митко Митков и Иван Чолаков са с по 10. Николай Василев с 20 т. бе най-резултатен от “Перестройка”. Неостаряващият П. Нацкин завърши с дабъл-дабъл (12 т. и 10 борби), Киров добави 16 т. и овладя 7 борби. С впечатляващ обрат бе на път да завърши вторият финал, игран в Севлиево. След равностойна първа част, отборът на “В.Търново” успя да поведе с 46:34 в края на третата част. Обратът настъпи в последната част и направи последните секунди изключително драматични. “Перестройка” вдигна оборотите и започна да бележи кош след кош. Вкара 15 безответни точки и поведе в резултата с 54:51, като задържа аванса си 50 сек. пред края. Тогава центърът Митко Митков вкара безценни 2 точки за “В. Търново”, който спечели мача с 55:54. Именно Митков бе най-полезен за своя отбор с 11 т., 6 борби и 1 асистенция. 45-годишният Пеньо Нацкин отново изигра забележителен мач и завърши с 16 т., 9 борби и 1 асистенция.
Фатално за “Перестройка” се оказа отсъствието на Дънди, който поради контузия не взе участие в мача. Бронзовите медали в първенството спечели “Политехника”, който се наложи над “Ти Ес Ди Сървисиз” с 2:0 победи.
“Велико Търново”: Явор Маринов, Георги Павлов, Митко Митков, Стилиян Димитров, Евгени Василев, Найден Найденов, Пламен Илиев, Иван Чолаков, Георги Обретенов, Стефан Млъзев, Максим Алексиев.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново