“Локомотив” (ГО) влезе в елита

Публикувано на чт, 9 юни 2016
312 четения

Горнооряховският “Локомотив” е новият член на “А” група, стана ясно след заседанието в София, на което бе обсъждан форматът на двете професионални групи. Тимът бе официално обявен за ново попълнение на елита, който вече ще носи името Първа професионална група.
Новият ни футболен елит ще бъде съставен от 14 отбора. В него попаднаха деветте досегашни членове на майсторската група, включително и запазилият мястото си след бараж “Монтана”. Това са “Лудогорец”, “Левски”, “Берое”, “Славия”, “Ботев” (Пд), “Локомотив” (Пд), “Пирин”, “Черно море” и “Монтана”. Групата бе попълнена от още четири отбора от втория ешелон – “Дунав”, “Локо” (ГО), “Верея” и “Нефтохимик”. Очаквано най-големият казус беше с ЦСКА/”Литекс”.
Решено бе 14-ият член на елита да бъде завръщащият се по наредба в групата “Литекс”, който бе закупен от “Чавдар” (Етрополе), който пък се преименува на ПФК ЦСКА-1948 АД. Така в крайна сметка ходовете на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев успяха, след като бе ангажирана цяла плеяда адвокати. Новият отбор ще носи името ЦСКА-1948, но на практика това е влелият се в него ловешки “Литекс”.
Любопитна форма на плейофи въвежда футболният съюз. След изиграването на редовните 26 кръга първенството ще се раздели на две части – първа шестица и втора осмица. Първата шестица в още 10 мача ще определи шампиона и участниците в евротурнирите.
Втората осмица се разделя на две групи, като в едната влизат 7-ият, 9-ият, 11-ият и 13-ият в класирането. Останалите ще са в другата група. Двете групички по 4 тима ще играят помежду си, после първият и вторият от двете групи ще играят на кръст и накрая финал.
Тук става доста интересно, тъй като отбор от долната половина може да… спечели квота за евротурнирите. Ето какво предвижда регламентът: този финалист ще играе в един мач за място в Лига Европа с последния от тези, които имат право на участие в турнира (например третият или четвъртият в крайното класиране от първата шестица).
Третият и четвъртият от групите пък ще определят изпадащите и тези, които ще отидат на бараж. Последният ще изпада, а заелите предните две места ще играят баражи срещу втория и третия от “Б” група.
Изпълкомът на БФС ще заседава следващата седмица, той трябва да узакони решенията. Суспендират се всички решения, които действаха до момента, като се пише нова Наредба. Няма да има вече мач за Суперкупата на България.
Мачове ще се играят само на стадиони с осветление. Както вече писахме, горнооряховският “Локомотив” е заявил “Лаута” на адашите си от Пловдив. Там ще се играе до привеждане на горнооряховския стадион към изискванията за “А” група.
Още снощи в Горна Оряховица пристигна техника и започна рехабилитация на тревното покритие на стадиона. Когато бъдат отпуснати пари за проекта за цялостна реконструкция, ще се направи първо осветлението, за да могат поне част от домакинските мачове да бъдат изиграни пред горнооряховска публика.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново