Ветераните на “Янтра” и “Етър” играят благотворителен мач за Руси Пенчев

Публикувано на ср, 15 окт. 2014
321 четения

Руси Пенчев в мач на своя отбор срещу “Левски”.

С благотворителен мач между ветераните на “Янтра” и “Етър” ще бъде отбелязан 67-ият рожден ден на габровската футболна легенда Руси Пенчев. Двата отбора излизат в негова чест днес от 18:00 ч на терена с изкуствена трева в спортен комплекс “Христо Ботев” в Габрово. Двубоят е под егидата на Областния съвет на БФС и Община Габрово със съдействието на Зоналния съвет на БФС – В. Търново.
Целта е да бъдат събрани средства за бившия футболист на “Янтра” и шампион на страната с ЦСКА, който е в тежко физическо състояние, като преди време претърпя ампутация на краката. В тази връзка организаторите отправят покана към всички приятели и познати на Руси Пенчев, както и привърженици на футболната игра, които помнят страхотните изяви на безкомпромисния централен защитник, да дойдат на стадиона и да го подкрепят.
“С екипа на “Етър” ще излязат звездите от САЩ-94 Илиян Киряков, Бончо Генчев и настоящият шеф на ЗС на БФС – Трифон Иванов. В състава на “Янтра” пък ще бъдат бивши съотборници на Руси Пенчев, и играчи от близкото и по-далечното минало. Надяваме се фирмите и всички хора, които могат, да помогнат и отделят средства за тази благородна кауза”, заяви председателят на Областния съвет на БФС – Габрово, Георги Трендафилов, който е сред инициаторите на проявата.
Руси Пенчев е роден на 15 октомври 1947 г. в София. Футболната си кариера започва в ЦСКА. Юноша е на “червените” и е преминал през всички гарнитури на “армейците”, в които проявява сериозните си качества на централен бранител. Те го отвеждат и до националните отбори на България за юноши и младежи. С юношеския национален отбор записва и участие на Европейско първенство в Югославия. През 1966 г. Руси Пенчев преминава в мъжкия състав на ЦСКА, в който си партнира с големи имена в българския футбол като Димитър Пенев, Димитър Якимов, Аспарух Никодимов, Борис Гаганелов, Иван Зафиров, Петър Жеков и др.
Изпратен да отбие военната си служба в “Черно море” (Варна) и с екипа на “моряците” изиграва 44 мача. През 1968 г. се връща в ЦСКА, с който става шампион на България и носител на националната купа. За ЦСКА Руси Пенчев има изиграни 28 официални мача.
През 1970 г. година преминава в новия член на “А” група “Чардафон-Орловец” и в следващите 8 години радва с изявите си габровските любители на футболната игра. Има близо 250 мача с екипа на представителния габровски отбор. В цялата си състезателна кариера Руси има около 70 гола, което е впечатляващо постижение за централен защитник. Любопитен факт е, че е играл три пъти срещу легендата на “Левски” Георги Аспарухов – Гунди, като и в трите им двубоя “синята деветка” не успява да се разпише.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново