“Етър” разпечата “Созопол” и излезе отново начело

Публикувано на пн, 21 Ное. 2016
280 четения

“Болярите” сложиха край на серията на “Созопол” от 8 поредни мача без загуба и допуснат гол, като нанизаха три в мрежата му и оглавиха временното класиране във Втора лига след победа с 3:1, донесла много радост на стадион “Ивайло”. Етърци обаче дадоха сериозни жертви срещу коравия противник – вратарят Акалски е със счупена ръка, а Петър Димитров със сериозна контузия на левия крак.
Гостите напълно оправдаха очакванията за отбор, който тотално затваря играта и прави футбола срещу него изключително труден. Цяло първо полувреме мина без нито една опасност пред двете врати с позиционна твърда игра предимно в централната част. Созополчани не се колебаеха да действат твърдо в единоборствата и да не дават никакви шансове за атака към вратата им. Бе напълно ясно, че който вкара гол, ще вземе сериозно предимство и мачът ще се отвори.
Това стори “Етър” в 44-ата минута, когато след едно балонно центриране опитният Петър Димитров находчиво прехвърли с глава излезлия вратар Теменлиев – 1:0! Това бе първият гол на Димитров за сезона и първи гол в мрежата на “Созопол” след близо 770 минути игра!
Както се и очакваше, второто полувреме нямаше нищо общо с първото – яростни атаки и на двата тима, което даде възможност на “виолетовите” да извадят своите козове. В 48-ата минута след атака отляво и чудесно центриране на Кямил Иван Петков стреля опасно с глава, но вратарят извади в корнер. Малко след това пък след корнер за гостите Георги Хашев с глава стреля над гредата.
В 58-ата минута обаче реферът свири спорна дузпа за посягане на Симеон Иванов в пеналта, която бе бурно оспорвана от защитника и цялата публика. От бялата точка капитанът на гостите Станимир Митев хладнокръвно вкара за 1:1.
Отговорът на етърци обаче бе светкавичен – само след две минути Иван Петков центрира пред вратата и именно защитникът Симеон Иванов – Матераци с удар от въздуха направи 2:1 и попадна в прегръдките на своите. И това обаче не бе всичко. В 67-ата минута току-що влезлият Цветомир Тодоров отне топката, напредна и с удар покрай вратаря увеличи резултата – 3:1! Още в следващата атака пък страхотен удар на капитана Станислав Генчев мина до гредата.
След като на два пъти бе наритан от нападателите на “Созопол”, вратарят Кирил Акалски в 77-ата минута бе заменен принудително от Цветомир Цанков. Той бе откаран веднага в болница, където стана ясно, че има фрактура на дланта и пропуска оставащите мачове тази есен.
Към края на мача и пред двете врати закипя – първо Тафраджийски от гостите в 89-ата минута стреля опасно с глава, но Цанков извади в корнер, а удар на Митев с глава мина до гредата. В даденото петминутно продължение първо Пепи Димитров стреля опасно над гредата, въпреки че доиграваше мача на куц крак. Стиснал зъби, ветеранът обаче доигра срещата. В 94-ата минута пък след чудесна контраатака Николай Цветков с красив удар прехвърли пресрещащия го вратар, но топката мина до гредата.
“Етър” взе крайно важен мач и отново оглави класирането, а играчите бяха изпратени от публиката със заслужени аплодисменти.
“Етър”: Акалски (77 Цанков), Мицаков, С. Иванов, Скерлев, Николов, Ст. Генчев, Плахов, Ивайлов (68 Цветков), Кямил (59 Тодоров), Петков, Димитров.

Георги Василев:
“Всички играчи бяха на много високо ниво”
“Созопол” игра точно както очаквахме, но имахме щастието в последната минута на първата част да стигнем до гол. Това промени мача, играта вече не бе затворена, както преди почивката. Съперникът вече действаше по-агресивно и по-открито, а това ни даде много повече шансове. На почивката казах на играчите да бъдат по-концентрирани, да не допускат изравняване, което за съжаление стана, но ние успяхме да използваме пространствата, които се получиха в защитата на гостите. Доволен съм от резултата, от старанието, не мога да направя забележка на никой от футболистите. Всички бяха на много високо ниво по отношение на мотивацията в този мач.”
Александър Нанков:
“Имаме най-добрия отбор в групата”
“Радвам се за футболистите. Не съм се съмнявал в старанието им, защото ние имаме най-добрите играчи и се радвам за тях. Този мач показа, че те трябва да си повярват още повече и да си спечелят другите срещи.
Тази победа беше за тях и съм много щастлив. Да, победата беше възлова, но възловите мачове си ги правим ние, когато подаряваме точки на другите отбори. Пак казвам, ние имаме най-добрия отбор в групата.”
Румен Димов – ст. треньор на “Созопол”:
“Етър” трябва да играе в Първа лига!”
“Идва моментът, в който един отбор губи, знаехме, че рано или късно това ще стане. Двубоят беше доста интересен за публиката и “Етър” спечели напълно заслужено. Честитя им победата! Радвам се за Велико Търново, защото това е футболен град. Да дойдеш на прекрасен стадион и обстановка, хората да те аплодират, радват се, когато има футбол. “Етър” трябва да играе в Първа лига. Надявам се с опита, с традициите, които имат, с тези купи, които са зад мен на витрината, на този отбор да се обърне внимание от местната администрация, да се подкрепи и да заиграе в Първа лига. Докато нашият отбор сега прохожда, но сме изпреварили толкова много отбори в елита. Имаме страхотна база и стадион.”

Втора лига, 13 кръг
Резултати
Спартак – Левски (Карл) 2:0
Септември – Банско 1:1
Поморие – Несебър 3:1
Етър – Созопол 3:1
Ботев (Вр) – Витоша сн.
Оборище – Лудог орец-2 сн.
Локо (Сф) – Царско село сн.
Ботев (Гъл) – ЦСКА-2 сн.
Класиране:
1. Етър 20:10 26
2. Септември 20:9 25
3. ЦСКА II 22:14 24
4. Созопол 13:7 23
5. Несебър 18:15 20
6. Витоша 13:7 20
7. Ботев (Вр) 15:9 18
8. Поморие 18:19 18
9. Спартак 21:22 17
10. Царско село 18:19 15
11. Лудогорец II 13:11 15
12. Локо (Сф) 11:15 12
13. Банско 13:22 12
14. Ботев (Гъл) 10:15 10
15. Оборище 10:21 9
16. Левски (Карл) 11:31 6

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново