“Етър” иска да се вадят телефонните разговори на играчите преди и след мач

Публикувано на пн, 11 февр. 2013
213 четения

Разпечатките с телефонните номера, на които звънят футболистите преди и след мачове, да бъдат извадени на показ, поискаха от “Етър”. Това заяви изпълнителният директор на клуба Ендер Дурмушев. Той e изразил становище, че “тогава на феновете ще им станат ясни много неща”. Дурмушев направи изявлението по повод информацията, че мачът на “виолетовите” с “Лудогорец” е сред десетте съмнителни от родната “А” група, за които има сигнал от УЕФА.
Скандалът избухна в петък, когато в. “Преса” обяви, че в Българския футболен съюз е получен сигнал от УЕФА за 10 съмнителни срещи, които са се изиграли в “А” група и в турнира за купата през 2012 г. Списъкът е бил изпратен в родната централа след последния съвместен семинар на УЕФА и Интерпол в Рим в края на януари.
Сред тях са четири мача на “Пирин” (Г. Делчев), включително двубоят с ЦСКА, завършил 5:0 в полза на гостите от София. Преди сблъсъка водещи букмейкърски компании даваха коефициент от 2,45 за т.нар. голям оувър, тоест, че ще паднат над 3,5 гола, както стана в действителност. Три мача са на “Монтана”, втория най-съмнителен български тим според УЕФА. С по два мача вътре са “Черноморец” и “Спартак” (Пл).
В списъка е и срещата между шампиона “Лудогорец” и “Етър”, завършила 4:0. Мач на клуба от Разград бе разследван и при предишен сигнал на УЕФА, когато букмейкъри видяха нещо гнило в успеха с 5:0 срещу “Светкавица” от миналия сезон. Впоследствие от Районната прокуратура отказаха да образуват досъдебно производство заради липса на достатъчно доказателства. Същото се случи и със сблъсъка между “Литекс” и “Калиакра”.
Мачът “Лудогорец” – “Етър” се игра на 4 ноември в Разград. Домакините нямаха никакви проблеми и още в 12-ата минута Мирослав Иванов откри резултата. Впоследствие вкараха Моци, Кишада и Димо Бакалов. Пет дни по-късно от “Етър” освободиха левия защитник Атанас Атанасов. До края на миналата година клубът се раздели с почти всички играчи, като повечето бяха уволнени дисциплинарно, а някои си тръгнаха по взаимно съгласие.
10-те мача, за които сигнализира УЕФА, все още не са част от мащабното разследване на Европол. В началото на седмицата оттам обявиха, че проучват 380 срещи в Европа и още 300 в целия свят. За всички тях се смята, че са манипулирани в периода 2008-2011 г., докато въпросните български срещи са се провели през втората половина на 2012-а.
Обикновено УЕФА алармира на базата на информацията, която получава от своята Система за ранно предупреждение. В компютърния софтуер са включени стотици букмейкъри от различни точки на Стария континент, които наблюдават движението на коефициентите и направените залози и сигнализират при установени нередности. След като се сдобият с черния списък, от българската федерация са длъжни да го препратят веднага към родната прокуратура. Това е компетентният орган, който започва разследване по случаите, пише в материала.
От “Етър” реагираха на тази новина с изявление да се вадят разпечатките на телефонните разговори на футболистите преди и след мачовете. “Българското правителство и футболният съюз трябва да се намесят и да наложат строг контрол. Нямаме нищо против да разследват този или друг мач. Ние ще съдействаме според възможностите си и ще предоставим цялата информация, с която разполагаме”, заяви Ендер Дурмушев. По думите му това е официалната позиция на основния акционер в клуба Фейзи Илханлъ.
Мистерията обаче стана пълна в събота, когато от УЕФА заявиха, че не са изготвяли никакъв “черен списък” с уговорени мачове и никакви двубои от страната ни не са разследвани. Това обявиха от Европейската футболна централа пред “Меридиан Мач”. От УЕФА допълнили, че все още само събират информация за евентуално разследване в Източна Европа. Ако наистина се окаже, че има замесени български отбори, имената им веднага ще бъдат изпратени на БФС. Оттам родната футболна централа трябва да сезира прокуратурата и да започне разследване, което евентуално да доведе и до наказания.
Анатоли ПЕТРОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново