Великотърновски туристи отдадоха заслужена почит на Васил Левски

Публикувано на пн, 22 юли 2013
302 четения

13 ученици и възрастни, организирани от Снежанка Димитрова, учителка от ПГЕ “А. С. Попов”, и четири ученика с ръководител Димитър Богданов от ТК “Незабравка” при Общински комитет “В. Левски” – В. Търново, се завърнаха от успешното си участие в 32-ия Национален ученически туристически поход “По последната диря на Апостола на свободата” – южен лъч, посветен на 176 от рождението на Васил Левски и 137 г. от Априлското въстание.
Те отдадоха заслужена почит на Левски и посетиха местата, през които е минал в последния си поход за родината, както и местата, свързани с паметта на героите през Априлската епопея.
Походът се организира и проведе от ТД “Пазарджик” и БФТ – София, които осигуриха автобус и 9-местен микробус като придружаващи коли за групата, състояща се от 58 туристи. За 30-и път туристи от града ни участват в този поход, на който Д. Богданов и ученици от ТЕ “А. С. Попов” през 1981 г. са съучредители. В него освен нашите походници участваха 25 ученици от Провадия и 9 ученици от гр. Карлово. Имаше представители от София, Пазарджик, Благоевград, Петрич, Варна, Панагюрище, Пловдив. Маршрутът бе Пазарджик, Стрелча, Панагюрище, Копривщица, т.к. Бунтовна, Кръстевич, Хисаря, Войнягово, Карлово, изминат от 15 до 18 юли 2013 г.
Нашите походници посетиха почти всички исторически музеи в градовете и селата, през които преминаха или в които нощуваха, научавайки интересни факти за миналото на народа ни. Те изнесоха чудесна патриотична програма в Копривщица на останалите походници с един букет от сценки, сказки, стихове и песни. Вечерта приключи с възрожденски и патриотични песни. На 18 юли посетиха училището в с. Войнягово, където В. Левски е бил 2 г. учител, родната къща на Апостола в Карлово и участваха в тържествената заря пред паметника му в града.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново