Велико Търново ще има състезател на Игрите в Париж!

Публикувано на нд, 12 май 2024
2797 четения

Велико Търново ще има свой представител на Олимпийските игри в Париж! Това е Магомед Рамазанов от СК “Илия Павлов” в борбата свободен стил.

Рамазанов донесе пета квота за българската борба, след като направи фантастичен турнир на квалификациите в Истанбул в кат. 86 кг и спечели решителната схватка със световния вицешампион Владимери Гамкрелидзе (Грузия) в заключителните секунди. Състезателят на великотърновския клуб „Илия Павлов“ е първият олимпиец за България в свободния стил. Преди него квоти спечелиха Семьон Новиков и Айк Мнацаканян в класическия стил, Биляна Дудова и Юлиана Янева при дамите.

Магомед Рамазанов направи перфектен поход към полуфиналите на олимпийските квалификации, побеждавайки с по 10:0 технически точки Иварс Саумосонок (Латвия), Георги Рубаев (Молдова) и Арон Канева (Италия). В решаващата схватка за квота българският национал обаче срещна много солиден съперник – действащия световен вицешампион Гамкрелидзе. Грузинецът взе преднина от 2:1 точки на почивката и добави още една на старта на втората част, но Рамазанов не се отказа. Той върна две точки 2:04 минути преди края и изравни, като при 3:3 грузинецът все още имаше преднина по критерий. Българският национал обаче го улови и взе нови две точки само четири секунди преди края на окончателното 5:3 и пета българска квота за Париж 2024.

Неговият брат обаче Рамазан Рамазанов обаче приключи участието си в световната квалификация твърде рано. Още на старта при 74-килограмовите световният и европейски вицешампион отстъпи пред киргизстанеца Орозобок Токтомамбетов с 3:5. Съперникът му загуби в следващия кръг и не успя да го изведе на репешаж.

Магомед Рамазанов е роден на 22 май 1993 г. в с. Октябърское, Хасавюртовски район, Дагестан, който е част от Русия. През 2019 г. печели Световната купа като национал на Русия, втори и трети е на европейски първенства. От 10 октомври м.г. той е жител на Велико Търново, какъвто е и брат му Рамазан. Решението на Магомед да се състезава за България дойде, след като Румънската федерация по борба не успя да го натурализира в продължение на повече от две години.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново