“Да забравиш Аспарухов” – нова книга за Гунди на журналиста Борислав Костов

Публикувано на пн, 10 юни 2013
1391 четения

Нова книга в памет на легендарния Георги Аспарухов излиза в близките дни – тя носи интригуващото заглавие “Да забравиш Аспарухов”. Нейн автор е великотърновският журналист Борислав Костов, който вече има една издадена книга за един от най-обичаните български футболисти. През 2005 г. той написа “Големият син път”, посветена на 1965 г. – една от най-успешните години както в кариерата на Гунди, така и на българския футбол.
“Да забравиш Аспарухов” е написана на български и на немски език и авторът я определя като “първата европейска книга за Гунди”, тъй като тя ще бъде достъпна и за читателите в Германия. В осем глави авторът ни връща към спомените за Аспарухов. Дава гласове на много съотборници на Гунди, както и на обикновени хора. В книгата има много слухове за него, които авторът опровергава. Борислав Костов предлага на читателите своя версия за катастрофата, отнела живота на Аспарухов и Котков, и описва трагичните дни след злополуката.
Специална глава е посветена и на последния гол в живота на Гунди, отбелязан на 13 юни 1971 г. на стадион “Ивайло” във Велико Търново в мача “Етър” – “Левски” 1:1, като публикува и спомените на треньора Петър Шатров. “Целта е да не се забравя този велик български футболист и човек”, казва Борислав Костов. За излизането на книгата той се е обърнал към мнозина, но най-голяма финансова помощ оказва Валентин Михов, като има и други хора с принос за излизането й, които са специално упоменати в “Да забравиш Аспарухов”.
Книгата излиза точно на 13 юни и представянето й ще бъде част от проявите, посветени на годишнината от последния гол на “синята деветка”. За тържеството идват много съотборници на Аспарухов от тогавашния “Левски”, водени от Руслан Вуцов, който е председател на Националния фенклуб “Гунди”. В четвъртък от 12:00 ч. те ще поднесат венци и цветя пред паметната плоча на Георги Аспарухов на стадион “Ивайло”, където ще има и слова по повод на годишнината. След това в механа “Хаджи Минчо” ще има среща с гостите и с фенове, на която ще бъде и представянето на книгата “Да забравиш Аспарухов”.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново