Възстановяват шампионската купа на “Етър” от “златната” 1991 година

Публикувано на вт, 4 апр. 2017
273 четения

Шампионската купа, завоювана и връчена на “Етър” през 1991 г., ще бъде възстановена и ще заеме своето достойно място на стадион “Ивайло”. През годините “виолетовите” са печелили и много други отличия – Купата на БФС, Купата на ПФЛ, два пъти бронзовите медали в първенството, шампиони на страната са ставали и юношите, има спечелени отличия и от участия в международни турнири. Повечето от тези от отличия и днес красят витрините във фоайето на обновения стадион “Ивайло”.
Във витрината обаче липсва най-ценното отличие – шампионската купа. Причината е, че навремето тя бе преходна и бе върната обратно в БФС. После тя става притежание на ЦСКА, “Славия”, “Левски”, “Локо” (Пд) и през 2005 г. след титлата на пловдивчани мистериозно изчезна, а БФС направи съвсем ново отличие.
Идеята да бъде възстановена купата пръв лансира една от легендите на великотърновския футбол Цанко Цветанов преди няколко години, но тя не бе осъществена. Става въпрос за изработване на максимално близка на оригинала реплика на купата, която да намери своето достойно място в богатата витрина на “Етър”.
Идеята за събиране на необходимите средства бе приета с ентусиазъм от Фенклуб “Етър”, който неведнъж вече е правил благотворителни акции по събиране на суми за бивши играчи на тима, за деца, нуждаещи се от лечение, и т.н. и тези акции винаги са били успешни. Намерена бе и фирма, която се нае да изработи купа с много близка визия до тази на отдавна загубената и известна днес само от снимките шампионска купа отпреди четвърт век. От Казахстан по телефона се обади самият Цанко Цветанов, който приветства идеята и заяви, че е готов да се включи със средства. Много други също пожелаха да финансират цялата изработка, но идеята бе това да е дело на самата великотърновска публика като знак за признателност към шампионите.
Акцията стартира още в дербито на “Етър” срещу “Локомотив” (Сф), като пред входовете на стадиона бяха поставени урни, в които всеки зрител можеше да даде своя дан за чудесната кауза. Още в първия мач необходимата сума бе събрана, съобщи председателят на Фенклуб “Етър” Венелин Русанов.
Купата вече е напълно готова, стана ясно вчера. Още на следващото домакинство на етърци срещу “Лудогорец-2” през уикенда отличието ще бъде показано на великотърновската публика на церемония преди мача. Идеята е феновете да връчат купата на тези, които навремето я извоюваха – Илиян Киряков, Калоян Чакъров, Бончо Генчев, Георги Георгиев, Сашо Христов, те от своя страна да я предадат на ОП “Спортни имоти”, за да бъде поставена във витрината във фоайето на стадион “Ивайло”.
Нека преди всеки мач сегашните футболисти във виолетово, а и техните отбори съперници да минават под това отличие и да излизат на терена с ясното усещане, че “Етър” е и остава в историята като един от заслужените шампиони на България!
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново