Върнаха децата шахматисти от ШК “Етър” на баща им

Публикувано на пн, 4 февр. 2013
233 четения

Административният съд в Ловеч постанови да бъдат отменени изцяло заповедите на местната дирекция “Социално подпомагане”, касаещи въдворяването на три от четирите деца на семейство Елена и Димитър Дюлгерови в центрове от семеен тип. Според същото решение дирекцията се задължава и да плати на Дюлгеров-старши разноските по делото в размер на 230 лв.
Трите непълнолетни деца, които са перспективни шахматисти на ШК “Етър” и шампиони на страната, бяха изведени от дома им в ловешкото с. Дренов след сигнал от майка им Елена, в който тя обвини съпруга си Димитър във физически и психически тормоз над децата.
Според съда отмяната на трите заповеди е задължителна заради допуснати “нарушения във формата на трите административни акта”. Освен тези нарушения съдът прие и че липсват доказателства за упражнено физическо насилие от Дюлгеров над трите му деца. За такова насилие не са свидетелствали нито личният лекар на Дюлгерови д-р Константин Попов, нито психолозите и социалните работници, работили с децата в трите различни центрове от семеен тип.
Оказа се, че не съответства на закона и начинът, по който трите деца са били изведени от дома си и транспортирани до съответните ЦНСТ в трите различни населени места. Децата са извадени от къщата им в отсъствието на баща им, който по това време е бил в РУП – Ловеч. Установено е по делото, че по-голямата сестра на децата пълнолетната Стефка, при отсъствие на майката на децата, която от дълги години работи основно в чужбина, е изпълнявала много от типично женските функции в домакинството на децата.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново