Цанко Цветанов спечели делото срещу “Етър 1924”, уволнението му незаконно

Публикувано на чт, 18 юли 2013
279 четения

Бившият старши треньор на “Етър 1924” Цанко Цветанов спечели делото си срещу “Етър 1924” за дисциплинарното уволнение в края на миналата година. Съдът обяви решението на турските шефове за незаконно и го отмени, а на свой ред Цанко Цветанов осъди клуба за обща сума от 26 580 лв.
Сагата между мажоритарния собственик Фейзи Илханлъ и треньора започна още в третия кръг след влизането на тима в “А” група при загубата от “Берое” с 1:0 с автогол на Гаджалов в последната минута. Турските шефове обявиха Цветанов в продажба на мача, като впоследствие бронзовият медалист от САЩ-94 два пъти бе уволняван и връщан на работа. В крайна сметка на 15 октомври м.г. Цанко Цветанов бе дисциплинарно уволнен за “действия, уронващи престижа на клуба”. Мотивите са подробно обявени в решението на Великотърновския районен съд – “публични изяви в медиите срещу турския собственик”, “дискриминация, основана на народност, произход и материално положение” на собственика, провалено пътуване за приятелска среща в Турция на 12 октомври, слаби резултати в представянето на отбора и др.
На свой ред Цанко Цветанов заведе дело срещу клуба за решението. “На 14 декември внесох иск, с който настоявам да бъде признато за незаконосъобразно дисциплинарното ми уволнение”, съобщи тогава Цветанов, като поиска и да му бъде изплатена и петцифрена сума за неполучени заплати и по допълнително споразумение.
Със свое решение, влязло в сила на 9 юли т.г., Великотърновският районен съд обяви, че “признава за незаконно по реда на чл.344, ал.1, т.1 от Кодекса на труда дисциплинарното уволнение на Цанко Цветанов и като такова го отменя”.
Съдът осъжда ПФК “Етър 1924” да изплати на треньора общата сума от 26 580.05 лв. От нея 7757.21 лв. са обезщетение, че е останал без работа след незаконното уволнение, 18 079.90 лв. за неплатени трудови възнаграждения и по допълнително споразумение (за влизането в “А” група), 262.94 лв. за неползван отпуск и 480 лв. адвокатски хонорар.
Отделно ПФК “Етър 1924” е осъден да заплати на Великотърновския районен съд държавни такси в общ размер на 1163.45 лв. върху уважените искове.
Преди Цанко Цветанов клубът бе осъден и от почти всички освободени футболисти, както и от пом.-треньора Калоян Чакъров, масажисти и служители. Последните две дела, които излязоха този месец, бяха на Венцислав Димитров за 2820 лв. и на Четин Садула за 1400 лв. Ищците обаче на практика няма откъде да получат присъдените суми, тъй като клубът на практика съществува само на хартия. Мажоритарният собственик Фейзи Илханлъ през май взе цялата власт, като освен президент стана и изпълнителен директор, после обяви, че спира да финансира клуба и се прибра в Турция, клубът спря участието си в първенството, а лицензът му бе отнет.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново