Трите деца затворници от Дренов са шампиони на България с ШК “Етър”

Публикувано на пн, 21 Ян. 2013
480 четения

Елена и Димитър Дюлгерови (в средата) получиха шампионските отличия м.г. от зам.-кмета Снежана Данева.

Скандалът може да сложи край на кариерата им

Трите деца от ловешкото село Дренов, които принудително бяха отнети от баща им заради това, че не ги е пускал на училище, се оказаха състезатели на Шахматен клуб “Етър” (В. Търново). Нещо повече – Димитър, Елена и Волен Дюлгерови са много перспективни шахматисти, като първите двама м.г. станаха шампиони на страната, но последните събития може да сложат край на кариерата им.
Тримата били държани затворени в дома им години наред. Те имат и 19-годишна сестра. Четирите деца никога не са посещавали училище и не са напускали дома си поради забрана на родителите им, обясни майката Елена Дюлгерова, която от 13 години работи в чужбина и в момента е в Англия. До преди месеци тя е била на страната на бащата Димитър Дюлгеров. Преди дни обаче сигнализирала, че бащата упражнява насилие върху децата и във вторник те били изведени от дома им и са били настанени в центрове от семеен тип със заповед на дирекция “Социално подпомагане”.
Оказва се, че Димитър, Елена и Волен не са били съвсем изолирани, тъй като редовно са пътували за първенствата и турнирите по шахмат из страната. Това потвърди и треньорката им в ШК “Етър” Светла Йорданова, като при това допълни, че и двамата им родители заедно са ги водили по състезанията.
Димитър Дюлгеров стана шампион за юноши до 16 години индивидуално за 2012 г., а през лятото стана шампион и отборно с “Етър” при юношите, както и сестра му Елена при девойките. Волен пък е трети в страната на блиц и само преди десетина дни отново имаше отлично представяне за “Етър” в София на турнир, където раздели 2-4 място.
“Те са доста добри шахматисти, станаха шампиони на България с нашия клуб. Не мога са кажа, че съм забелязала нещо странно. От две години са при нас, малко случайно дойдоха в “Етър” – били са в ловешкия клуб, но не ги устройвали условията там. Не сме имали проблеми. Малко по-различни са, но го отдавахме на факта, че живеят в малко населено място”, заяви треньорката.
“Възпитани са и културни, добре се сработиха с останалите, не сме имали проблеми и с родителите. Водеха ги и двамата на състезания, изненадана бях, че майката била в Англия, защото тя присъстваше на почти всички състезания. Даже създаваха впечатления за много задружно семейство. Знаех, че не ходят на училище и това ми се виждаше малко странно. Запозната бях също, че родителите водят дела и се притесняваха да не им отнемат децата”, каза Светла Йорданова.
Тя е категорична, че шахматната им кариера ще приключи. “Те отиват в различни домове и не виждам как ще продължат да се занимават. Димитър м.г. за първи път отиде на държавно първенство и стана шампион, това говори само за себе си.
Бащата никога не е правил скандали по турнирите, за разлика от много други амбициозни родители. Знаех от тях, че не са искали да имат контакти с обществото. Това е нелепа история, държавата да не се намеси досега. Мисля, че всички имат вина в случая”, сподели треньорката Светла Йорданова.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново