Топ 6 на най-предизвикателните писти във Формула 1

Публикувано на вт, 10 май 2022
683 четения

Кои са най-трудните състезателни писти във Формула 1?

 

Няма състезателна писта, която да не изисква пълна концентрация от страна на пилотите от Формула 1, това е безспорен факт.

 

Има обаче няколко писти, които са изключително трудни и предизвикателни дори за най-опитните и добри пилоти.

 

 

Топ 6 на най-добрите, но и най-трудни писти във F1

Монако

Пистата е в програмата на F1 вече близо 80 години и въпреки, че е една от най-бавните писти, тя е една най-трудните, тъй като завоите ѝ са доста остри, а стените – ниски.

 

Както споделя трикратния световен шампион Нелсън Пике: “Да се състезаваш на пистата в Монако е като да караш колело в хола си”.

 

От пилотите се изисква прецизно шофиране, предварително планиране и изключително голяма концентрация, за да завършат обиколките без проблеми.

Монца

“Искаш ли да настръхнеш от високите скорости, гледай тук Формула 1 на живо” – това ще ви каже всеки запален фен на F1 и ще е напълно прав. Защото пистата в Монца е най-бързата писта в света.

 

Казано иначе, на Монца побеждава онзи пилот, който успее да развие възможно най-високата скорост.

 

За съжаление италианската писта държи и рекорда за най-много катастрофи по време на състезания и за най-много смъртни случаи в историята на F1.

 

От 1922 година, годината на създаването на пистата до днес на нея са намерили смъртта си 52 – ма пилоти от Формула 1.

Силвърстоун

Разположена в центъра на Англия, в Нортхемптъншир, състезателната писта е построена върху останките на бивша военна база на Кралските военновъздушни сили.

 

През 1947 година 12 приятели организират първото автомобилно състезание на  Силвърстоун. Състезанието се провело тайно, но не само, че не останало дълго такова, но и получило „Grand Prix du Mouton“.

 

Днес Силвърстоун е втората по бързина писта след Монца и е известна с многото си бързи поредици от завои, особено във втория сектор на пистата.

 

Тя е толкова бърза и опасна, че през 1990 – та е реконструирана в опит завоите ѝ да станат малко по-безопасни за пилотите.

 

Спа – Франкоршамп

Спа – Франкоршамп е писта в Белгия , Ставело и е една от най-старите писти за състезания от Формула 1. Освен, че е сред най-старите, тя е и една от най-трудните и предизвикателни писти, тъй като е не само стръмна, но и има много криволичещи завои.

 

През годините няколко пъти е скъсявана и модифицирана, тъй като се смята и за една от най-опасните писти в света.

 

Може би това е и причината, поради която на пистата не са провеждали състезания от 1970 до 1983  година.

 

Днес Спа – Франкоршамп е по-къса от оригинала, но е запазила повечето от легендарните си завои като Raidillon (този завой представлява поредица от технически завои, които могат да бъдат преодолени при скорост от 330 км/ч.)

Истанбул Парк

Изградена в област Тузла, Турция, това е една от новите състезателни писти за провеждане на състезания от Формула 1. Пистата е с дължина от 5340 км и се състои от 13 доста екстремни технически завоя.

 

Любопитното е, че по време на нейното изграждане архитектите съвсем целенасочено се стремят да я направят с множество изкачвания и спускания.

 

Ако имаш възможност да посетиш Истанбул Парк и да проследиш кръг от Формула 1 на живо, избери си място близо до 8 – ми завой на пистата и гледай оттук. Зрелището си струва.

Източник снимка:pixabay.com

 

Suzuka

Проектирана първоначално като тестова писта за Honda, Suzuka е единствената писта от Формула 1 в света, която има формата на осмица.

 

Сузука е високоскоростна, с много завои, преодоляването на които изисква изключителна прецизност и немалка доза опит.

 

На тази писта се намира и един от най-острите и опасни завои 130R, в който пилотите влизат при 305 км/ч и с натоварване от 3,5 G.

 

 Източник снимка:pixabay.com

loading...
Пътни строежи - Велико Търново