Тинко Банабаков стана шампион на международния турнир “Странджа”

Публикувано на вт, 28 февр. 2017
299 четения

Тинко Банабаков донесе първи златен медал за България при мъжете от 68-ото издание на международния боксов турнир “Странджа”. Състезателят на БК “Ивайло ВТ” спечели титлата в категория до 49 кг и стана първият великотърновец, носител на златен медал от най-стария боксов турнир в Европа. Възпитаникът на Евгени Донев се пребори за трофея след успех на финала над Киаран Макдоналд (Англия) с 3:2 съдийски гласа. Тинко демонстрира атрактивен стил на играта, владееше инициативата през цялата среща и по безапелационен начин изкова победата. По пътя към финала той се наложи последователно над Толгахан Озтурк от Турция, Назар Курочин (Украйна) и Амит (Индия).
“Бях дошъл за титлата и съм радостен, че я спечелих. Миналата година загубих финала, но сега успях и вече имам пълен комплект медали от “Странджа”. Турнирът е важен за мен, защото е един от най-силните и се явява подготовка за предстоящите ни отговорни форуми – европейското и световното първенство. Вярвам, че тази титлата ще ми даде достатъчно самочувствие да продължавам да успявам и за напред. Раздадох се във финала. Не знам дали това бяха 100 % от моите възможности. Надявам се все пак да имам още резерви. Но играта ми тръгна и се забавлявах накрая на ринга. Може би първият ми мач на турнира ми бе най-трудният, защото не бях влязъл още в ритъм. Но пък така следващите ми срещи се получиха по-лесни. Доволен съм, че постигнах целта си. Искам да посветя тази титла на моята майка Росица, която от малък винаги е била зад мен. Занимавал съм се с всякакви спортове, докато израсна. В бокса намерих моя спорт, а тя ме подкрепи в избора. На европейското в Украйна ще се боря за титлата, но целта ми е да спечеля поне медал”, коментира Тинко Банабаков.
Треньорът Евгени Донев изрази задоволството си от играта на Банабаков по време на турнира. “Гордея се с Тинко. Той показа голямо израстване срещу противници от висока класа. Банабаков разузнаваше тактически съперниците в първия рунд, а след това налагаше надмощието си. Отпадането на Васили Егоров от Русия, който е европейски шампион и сребърен медалист от световно по никакъв начин не променя нещата, защото Тинко беше готов да победи и него”, сподели Евгени Донев.
Българските боксьори спечелиха 4 златни, 5 сребърни и 3 бронзови медала на турнира. Това е пореден успех за българския бокс, който класира най-много състезатели на финалите от общо 32 участващи страни от всички континенти на планетата.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново