Тинко Банабаков със златен медал от Купа България по бокс

Публикувано на чт, 26 Ное. 2015
711 четения

128 състезатели от 34 клуба участваха в държавното лично-отборно първенство по бокс и Купа България. Надпреварата се проведе във волейболната зала на спортен комплекс “Спартак” в Плевен. В състезанието взеха участие почти всички водещи български боксьори, които показаха много добър бокс. Състезателите на “Ивайло ВТ” спечелиха златен и сребърен медал. При най-леките в кат. 49 кг националът Тинко Банабаков беше безапелационен и в трите си излизания на ринга. Бронзовият медалист от европейското победи по точки с 3:0 Костадин Иванов (ЮСП), Илия Димитров (Ямбол) и на финала Димитър Илиев (“Локомотив” София). Тинко изпраща много силен сезон, като в България не познава загуба в държавни първенства и Купа България през 2015 г. Банабаков вече е насочил цялото си внимание към квалификацията за летните олимпийски игри. България ще бъде домакин на една от трите квалификации за Олимпиадата и турнирът в българската столица ще се проведе от 13 до 22 май 2016.
“Безапелационно представяне на Тинко. Според Мишо Таков той върви нагоре в развитието си след европейското и световното първенство. В момента работим за физическа подготовка”, каза треньорът Евгени Донев.
На победа от златния медал остана Здравко Попов в кат. 69 кг. Великотърновецът нокаутира Георги Копалиев от “Спартак” (Плевен) във втория рунд, след това се наложи по точки над Азат Бозмов от Русе. На полуфинала го очакваше сериозен противник като Петър Драганов от НСА, но с отлична тактическа постройка Здравко заслужи победата. Във финала той отстъпи по точки пред Николай Коев от НСА и завърши на второ място. В една от най-многолюдните категории до 64 кг, където медалите си оспорваха 18 боксьори, Марин Маринов завърши на 5-о място. Той почиваше в първия кръг, на осминафинала надигра Ростислав Недев “Черно море” (Варна), а на четвъртфинала загуби от бъдещия финалист Ангел Димов от Ямбол и се нареди пети. В кат. 75 кг Николай Григоров нокаутира в 1-я рунд Божидар Авра
мов (Бронк), но след това бе спрян от Кристиян Тодоров (Пк). Други двама боксьори на “Ивайло ВТ” Ивелин Василев до 60 кг, Радослав Атанасов до 69 кг и Момчил Стойчев до 91 кг допуснаха загуба в първите си срещи.
“Здравко бе приятната изненада. Показа тактическо израстване, очаквам смело да върви по стъпките на Банабаков. Ивелин, Николай и Радослав, които тренират от 6-7 месеца, показаха мъжка игра и желание да се развиват”, каза още Евгени Донев.
Купата на България спечели отборът на Националната спортна академия, а в класирането следват БК “Сливен” и БК “Бокс за всички” (Сф). “Ивайло ВТ” се класира четвърти, въпреки че в редиците му липсваха основни състезатели като Светослав Христов и Петър Петров.
Президентът на федерацията Красимир Инински постави много висока оценка на националните състезатели и заяви, че отдавна не е наблюдавал толкова красив бокс. Инински беше категоричен, че премахването на каските се е отразило положително за това боксовите срещи да бъдат по-атрактивни, а този спорт да става по-интересен и по-динамичен.
 Георги ГЪРЕВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново