Тихомир Иванов откри сезона с 225 см и титла на България на висок скок

Публикувано на пн, 6 февр. 2017
183 четения

Най-добрият ни атлет в скока на височина Тихомир Иванов спечели титлата на България в зала с 2.25 метра на държавното първенстно, проведено в Добрич. Това е единственият златен медал за атлет от областта на шампионата във всички възрасти. Състезателят на СК “Свилоза” триумфира с четвърта поредна шампионска титла в скока на височина в зала. За първи път домакините на националния шампионат в зала се съгласиха да преместят скочището, откакто първенствата се провеждат в добруджанския град от 2012 г. Иванов поиска това, за да може да скача пълноценно, от пълен разбег.
Възпитаникът на треньора Георги Гетов започна от 200 см, които преодоля от първи опит, след което стори същото и на 210 см, 215 см и 220 см. На 225 см му бяха нужни два опита. След това на три пъти не успя на 228 см. Това беше първото състезание за Иванов за сезона. С 225 см той покри и норматив за европейското първенство в зала в Белград през следващия месец. С постижението си 225 см спортист № 1 на Свищов дели 5-а позиция в световната ранглиста за сезона.
Официалният лидер в света засега е Павел Селиверстау от Беларус, който има 230 см. С 225 см, освен Тихомир, са британецът Алън Смит, американецът Алекс Остин, канадецът Майкъл Мейсън и Клейтн Браун от Ямайка. С оглед на предстоящото европейско в зала, засега пред нашия ас са само трима скачачи от Стария континент. През декември и януари той тренира на закритата писта в спортен комплекс “Ивайло”, където му бяха предоставени отлични условия за подготовка от ОП “Спортни имоти и прояви”. Преди европейското първенство той ще има четири международни старта. Иван Попов стана вицешампион на 3000 м при мъжете. Свищовлията, който се завърна на пистата след лечение на контузия, показа добра форма и тръгна амбициозно, като наложи темпото в първите обиколки.
В последните обиколки Попов не успя да удържи атаката на бившия си треньор в “Атлет” (Мездра) Йоло Николов и финишира втори с време 8.23.70 мин. Великотърновският ориентировач Валентин Шишков е седми на 1500 м и осми на 3000 м. Иван Гечев от “Браун Тим” е девети на 3000 м Параолимпиецът Радослав Златанов (“Атлетика 2012”) зае пето място на скок дължина със 7.03 м.
При жените най-добре от състезателките от региона се представи Анита Кръстева. Възпитаничката на Свилен Митрофанов се пребори за бронзов медал на 1500 м с време 4.58.04 мин. и е четвърта на 3000 метра.
Георги ГЪРЕВ
сн. Тони ТОНЧЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново