Тихомир Иванов на финал в Рио с първо място в квалификацията

Публикувано на вт, 16 авг. 2016
230 четения

Най-младият участник в българския атлетически отбор в Рио де Жанейро Тихомир Иванов направи мечтан олимпийски дебют на скок височина. Състезателят на СК “Свилоза” (Свищов) се класира за финала, без да направи грешен опит. Вечерта на 14 август Тихомир беше перфектен в квалификацията и премина от първи опит 2.17 м, 2.22 м, 2.26 м и 2.29 м, с което изравни личния си рекорд. Атлетите изобщо не достигнаха до скокове на квалификационната норма от 2.31 м, след като 11 имаха успех на 229 см. Финалът допълниха и четирима с 226 см – тези, които имаха безгрешни изпълнения до трите фаула на 229 см.
Възпитаникът на треньора Георги Гетов демонстрира самочувствие и добро настроение по време на пресявките. След успешния опит на 2.26 м той направи имитация на удар с голф стик, а на 2.29 м премина с аванс над летвата. Иванов подели първото място с трима от най-големите фаворити – световния от зала от 2014 г. Мутаз Баршим (Катар), световния от 2013 г. Богдан Бондаренко (Украйна) и настоящия световен шампион Дерек Друин (Канада). В група Б Иванов и Друин започнаха на 217 см с успех и така продължиха през 222 см, 226 см и 229 см. В другата пресявка Баршим направи индентично състезание, а Бондаренко се класира на финал само с два опита – на 222 см и 229 см.
Тихомир Иванов стана първият български атлет, който достига до финален етап на Олимпийските игри в Рио. До момента най-доброто представяне беше на Ивет Лалова-Колио, която стигна до полуфиналите на 100 м, но след това се отказа от участие заради леко разтежение и за да се съхрани за бягането на 200 м. Радослава Мавродиева (тласкане на гюле) и Габриела Петрова (троен скок) не успяха да преминат квалификациите в своите дисциплини. Иванов, който тренира при Георги Гетов, се изкачва в историята на българската лека атлетика като вторият ни представител във финал в скока на височина на Олимпийски игри след Георги Дъков в Барселона 1992. Финалът в скока на височина е на 17 август в 2:30 часа българско време. През миналия месец Тихомир завърши пети на Европейското първенство в Амстердам. На предишния континентален форум в Цюрих през 2014 г. също беше финалист – седми.
“Квалификацията протече много спокойно за мен. Давах си пълна почивка по 5-10 минути след всеки опит и гледах да не се разсейвам със скоковете на конкуренцията. Треньорът ми каза, че мога да скоча и повече от 2.29 м. Когато скачам добре, дори не осъзнавам как става. Разбрах, че има световен рекорд на 400 м по време на квалификацията, но пропуснах бягането на Юсейн Болт. Дойдох да се забавлявам, така опитите ми се получиха, защото бях психически освободен и съм много доволен. На финала мога да направя много, ако съумея да скачам както в квалификациите. Аз съм тук заедно със всички тези скачачи и всички сме равни. Ако имам ден, мога да скоча над 2.30. Малко ме яд, че няма да участва моят приятел Джимбо (Джанмарко Тамбери) – световният шампион в зала. Видяхме се и той ще ме подкрепя на финала”, коментира Тихомир Иванов.
Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов даде висока оценка за отличното представяне на Тихомир Иванов в квалификациите на скок височина.
“Винаги съм искал българските атлети да си правят лични постижения на големите форуми. Именно това направи Тихомир Иванов в квалификацията на скок височина. Той скачаше все едно е един от фаворитите в състезанието и закономерно завърши с изравнен личен рекорд от 2.29 м. Направи го пред абсолютно препълнен стадион, по време на световния рекорд на 400 м и триумфа на Юсейн Болт. Той скачаше без напрежение, и то като голям състезател. Пожелавам му успех на финала и да скача по същия начин, както в квалификацията”, коментира Карамаринов.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново