Тереза Маринова представи Националната спортна академия пред великотърновските ученици

Публикувано на ср, 8 мар. 2017
365 четения

Тереза Маринова за спорта, семейството, приятелите, кулинарията... Очаквайте обширно интервю утре!

Олимпийската шампионка от Сидни-2000 в дисциплината троен скок Тереза Маринова беше специален гост на три великотърновски училища вчера. Визитата ѝ в старата столица бе като част от кандидатстудентската кампания на Национална спортна академия. Тереза е завършила висше образование във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” заедно със своя треньор Христо Марков, а от пет години – е преподавател в академията, където неотдавна защити и докторска дисертация. Заедно с нея във В. Търново бе и д-р Венета Петкова, асистент в НСА и бивш състезател в ШК “Етър”, както и треньорката на ШК “Етър” мм Светла Йорданова.
Тереза Маринова посети първо СУ “Вела Благоева”, където се срещна с ученици от XI и XII клас. Училището е едно от пилотните по проект “Система за кариерно ориентиране в училищното образование” по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г. Дейностите по него предвиждат запознаване на гимназистите с възможностите за продължаване на обучението им във висшите училища.
Презентация на обучението в НСА направи Венета Петкова, която подчерта, че академията подготвя специалисти в 60 вида спорт, като дипломира спортни мениджъри, треньори, спортни аниматори, учители по физическо възпитание, специалисти по кинезитерапия и физиотерапия и др.
“За мен не е било трудно да избирам дали да се занимавам със спорт, тъй като от 6-годишна съм на стадиона. Бях решила, че няма да практикувам треньорска професия в България, но първо започнах да се занимавам с деца, а после получих и покана от НСА да започна преподавателска работа”, разказа Тереза Маринова.
Огромен бе интересът към визитата ѝ и в Спортното училище, където тя отговаря на въпросите на учениците. За възпитаниците на спортните училища приемът в НСА е без полагане на кандидатстудентски изпити, подчерта бившата олимпийска шампионка.
Третото гостуване бе в ППМГ “Васил Друмев”, където също имаше разговор и презентация, както и томбола с рекламни материали за учениците. НСА предлага уникална материална и спортна база, европейски стипендии, международни студентски програми, поясниха Венета Петкова и Тереза Маринова.
“Представих нашата спортна академия, където преподавам вече пет години. Целта е всички млади хора, които обичат спорта и го избират като свое бъдеще, да им покажем какво им предлагаме като възможности. За жалост държавата понякога е неадекватна, що се отнася до спортните бази в училищата. Иска ми се да няма провалени часове по физическо възпитание. Дори и да няма достатъчна база, добрите педагози са тези, които могат да запалят децата по спорта. Според мен часовете по физическо са точно за това – да дадат избор на децата и да ги насочват към определения вид спорт, който е подходящ за тях”, коментира Тереза Маринова. На въпроса дали се налага да убеждава собствените ѝ деца за ролята на спорта тя призна, че не е необходимо, тъй като те имат личния пример, защото майка им е постоянно на стадиона. “В момента и двете, освен плуване и ски, започнаха да тренират и спортна гимнастика при Йордан Йовчев. Ако решат да се занимават с лека атлетика, няма да ги разубеждавам. Абсолютно ще ги подкрепя, ако решат да се занимават със спорт. Най-добре е да се започне със спорт от ранна детска възраст, добре е родителите да се поинтересуват и да подберат подходящия за дадената възраст спорт, посъветва Тереза Маринова.
“Най-важното е всеки родител да знае, че в залата ни води не целта децата ни непременно да станат шампиони. Ако детето отива някъде с желание и интерес и дори няма търпение за тренировка, това означава, че те са подходящи за него”, заяви именитата българска спортистка.
Надявам се след днешните ни срещи да успеем да запленим някои деца за спорта и, дай боже, те един ден да се върнат тук във Велико Търново като успели спортисти и добри педагози, добави Тереза Маринова.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново