Търновският фенклуб на “Кайзерслаутерн” почетен в биографията на Норберт Тинес

Публикувано на ср, 9 Дек. 2015
367 четения

Веселин Комитов (вдясно) и Пенко Сидеров с книгата на Тинес.

Специално място в биографичната книга на Норберт Тинес е отредено на великотърновския фенклуб на “Кайзерслаутерн”. Това стана ясно на традиционната предновогодишна сбирка на феновете в старата столица. За пореден път членовете на фенклуба на немския шампион от 1991 г., играл паметни мачове с “Етър” за Купата на европейските шампиони, се събраха в един от най-уютните ресторанти във В. Търново при техния домакин Райко Коев.
През т.г. бившият президент на “лаутерите” Норберт Тинес навърши 75 години. По този повод в Германия излезе негова биографична книга с автори  М. Дитрих, Б. Хербах и Г. Залер. Тя носи названието “Човекът Тинес” с подзаглавие “Един живот около “Бетценберг”. Сред 155-те страници немалко са посветени на връзките на Тинес с Велико Търново.
“Есента на 1991 г. “Лаутерите” играят за КЕШ с шампиона на България “Етър” и продължават след 2:0 и 1:1. Три години по-късно делегация на “Кайзерслаутерн” отново се отправя на изток, но не за да играе футбол, а да се помогне. Тинес съпровожда хуманитарната помощ за болницата и футболния клуб. Събрани са около 100 000 ДМ за тази помощ, а “Байерн Леверкузен” добавя 12 000 марки във вид на лекарства. Четири буса пътуват два дена и половина през Унгария и Румъния и още 100 км до В. Търново. Приключения на всеки ъгъл, дупки по пътищата, неосветени каруци, дълго чакане по границите за едно кимване с глава, получено след подаръци и сувенири от клуба. Помагачите от Кайзерслаутерн са посрещнати с отворени обятия, плюшени дяволчета изпълват болницата. “Децата там без нашата помощ наистина нямаха никаква перспектива”, казва Тинес. В дома на ФК “Етър” българските фенове образуват спонтанно фенклуб на “Кайзерслаутерн”, който съществува и до днес”, пише в книгата.
В нея е отделено внимание и на поздравителната картичка, която Тинес получава за юбилейния си 75-и рожден ден.
Специална цветна брошура с превод от Пенко Сидеров на страниците, посветени на великотърновския фенклуб, зарадва неговите членове. По традиция всеки от тях се подписа на екземпляр от брошурата, който ще бъде изпратен на Норберт Тинес от председателя на фенклуба Веселин Комитов. Всички изгледаха и кадри от двата филма, произведени в Германия, за изпратените помощи във В. Търново.
Великотърновският фенклуб на “Кайзерслаутерн”, който съществува вече повече от 20 години, има в редиците си хора с различни професии (банкови служители, журналисти, застрахователи и т.н.), но обединени от общи интереси. Над всички тях – любовта към футбола… Както им написа самият Тинес неотдавна: “На моите приятели в България – с приятелски поздрави! Футболът свързва хората.”
Анатоли ПЕТРОВ, снимки: авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново