Стилиян Петров: “Няма страх у хората, има вече смелост и искат промяна”

Публикувано на чт, 24 февр. 2022
200 четения

Вече няма страх сред футболните хора, има смелост. На предишния конгрес се видя, че те искат промяна и развитие, заяви една от легендите на футбола ни Стилиян Петров. Рекордьорът по мачове в националния отбор бе във Велико Търново за среща с представителите на клубовете от региона. На срещата бяха още адвокат Георги Градев и Георги Величков от екипа на кандидат-президента Димитър Бербатов преди изборния форум на 18 март.
“Успяхме да се преборим за това конгресът да бъде изборен. Беше доста трудно, за нас е важно не да се занимаваме с тези неща, а да представим това, което можем да променим – това, което Бербатов иска да направи за българския футбол и което липсва на футбола ни. Затова вече правим втори срещи с всички кметове, с клубовете, които имат любовта към футбола. Искаме да покажем какви са промените, как ще работим и какви ще бъдат изискванията.
Има вече повече детайли и проекти, които са готови. Разговаряли сме с много повече партньори, които искат да участват в тази промяна. Има много интересни неща, особено за финансирането на детско-юношеския и аматьорския футбол. Приходите ще бъдат много повече, което ще подпомогне футбола ни отново да се възроди. Много болно е да гледаме, че българският футбол не се развива и изостава в много отношения от световния. Хората виждат това и искат да направят промяната. Ние винаги сме били оптимисти. Промяната винаги идва, рано или късно, независимо дали ще сме ние, или някой друг”, заяви Стилиян Петров.
Той сподели какво го е мотивирало да влезе в екипа на Бербатов. “Първо, самият Димитър Бербатов. Неговата независимост, неговото желание и ентусиазъм в това да направи промяната. Ние сме рожби на българския футбол и това, което виждаме сега, е болно. На тези срещи виждаме големия проблем – хората, които дават всичко от себе си: времето си, парите си, нервите си, а не се получава, изливат мъката си и искат промяна”.
На срещата с представителите на клубовете от региона екипът представи нови ключови точки от стратегията за промяна и развитие на българския футбол. Чуха от хората и обсъдиха най-големите проблеми и предизвикателства пред клубовете.
“Промените ще са в професионалния, аматьорския, детско-юношеския футбол, съдийството, женския футбол и мини футбол. Професионалният футбол ще бъде отделен от БФС, което е много важно. Към БФС остават Съдийската, Лицензионната и Дисциплинарните комисии. Мандатност на президента – максимум три мандата, т.е. 12 години, това е предостатъчно за един ръководител да постигне целите си. В Изпълкома няма да присъстват президенти на клубове, той ще бъде от компетентни хора от бизнеса и футбола, включително аматьорския. Партньорство с държавата, готови сме с проекти за това. Драстично облекчение на таксите в аматьорския и детско-юношеския футбол. Бонусна система за използване на младите играчи, клубовете да генерират финанси още от U15. Клубовете сами ще избират зоналните и областни председатели, които да работят за интереса на всички клубове. Турнир за купата, в който да участват всички клубове от страната. Нова методика за развитието на родния футбол”, очерта основните промени Стилиян Петров.
Той даде идея за таксуване на отборите, ползващи повече от трима чужденци извън Европейския съюз. “Само трима извън ЕС трябва да могат да играят на терена, всеки следващ ще бъде таксуван. Четвъртият, петият, шестият играч, ще е доста по-скъпо и таксата ще отива за аматьорските клубове”, каза Стилиян Петров на техните представители.
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново