Станислав Благов: “В “Академик” държим правилата да са прозрачни и ясни”

Публикувано на ср, 5 юни 2013
210 четения

Кметът на Свищов Станислав Благов напълно отговаря на понятието “футболен кмет”. Винаги е бил близо до “Академик” и не пропуска мач на свищовския тим, а неговият заместник Емил Димитров е и председател на клуба, който всъщност е общински. В същото време в Свищов са далеч от всякакви “изхвърляния”, разход на излишни средства и прибързани действия без покритие. “Академик” вървя през последните години нагоре стъпка по стъпка и бе доказателство на стремежа нещата да се случват по естествен път.
Станислав Благов бе на трибуните и при влизането в “Б” група, като имаше удоволствието лично да връчи купата на футболния тим, след което сподели пред медиите визията си за свищовския отбор.
– Г-н Благов, “Академик” вече е в “Б” група. Дотук ли беше трудното, или сега то започва за вас?
– Аз винаги съм смятал, че човек трябва да мечтае, винаги съм мечтал в Свищов да има професионален футбол. Всъщност това в нашия град е традиция. Ако погледнем историята, ще видим, че само в последните години “Академик” беше във “В” група. Много искахме тимът да е в “Б” група, но повече от това исках правилата в нашия клуб да бъдат прозрачни и ясни. Защото на много места в България, когато се говори за футбол, става дума за нечистоплътност. Затова трябваше да поставим основата на едно коректно отношение. Ние организирахме този общински клуб, поставихме нещата на здрава основа. Влизането е венецът на това, което сме правили досега. Коректно ще кажа, че имахме и шанс, защото извадиха “Локо” (Мз) от групата. Даваме си сметка, че тепърва започват много трудности и като организация, и като финансиране. Трябва да намерим добър и честен начин за организиране на нещата.
– Мислите ли конкретно в тази посока, защото нивото наистина се вдига като финанси и организация?
– Да, разбира се. Ще разчитаме на професионалисти в тази област – наш почетен гражданин е Йон Николае, друг обичан от цялата общественост човек е Валентин Михов. За изцяло футболните въпроси ние ще разчитаме на Вальо Михов, защото той е доказал, дал е тук не само много средства, а и сърцето си. Много такива хора като него ще помагат. Що се отнася до финансирането – ще трябва да разчитаме и на местния бизнес и общината. Ще разчитам в следващата си сесия Общинският съвет да увеличи средствата с още 80 000 лв., за да можем да имаме основата, и когато се опитваме да привлечем средства отвън, да покажем, че и свищовската общественост е дала своя дан. Смятам, че това би било честно – бизнесът и общината заедно да помагат на “Академик”.
– Имате ли думата на бизнесмените, че ще ви подкрепят?
– Никой няма да даде средства, ако не са ясни правилата. Важно е да направим добра организация, да се събере Управителният съвет и тогава да говорим за финансиране. Няма да кажа просто “дайте едни пари за футбол”. Сега ми говорят, че за издръжка са необходими бюджети от 250 000 до 800 000 лв. и нагоре. Никой не вярва, че ние в “Академик” изкарахме с 80 000 лв. бюджет. Разбира се, допълнително са средствата за треньорите, ДЮШ и поддръжката на стадиона. Така че цялото влизане в “Б” група ни струва около 120 000 лв. Имам намерение да направя разчет на разходите пред Общинския съвет – всяка една разходвана стотинка да бъде показана публично пред свищовската общественост.
– Виждаме, че Йон Николае е много добре разположен не само към Свищов, но и към местния футбол. Пред нас той заяви, че ще продължава да идва на мачовете на “Академик”, ще използвате ли неговото добро отношение?
– Йон Николае е наш почетен гражданин. Причината да бъде такъв са инвестициите, които той реализира в нашия район. Свищов и общината имат изявена периферност спрямо областния център. Ние искаме тази слабост, която е периферията, да я превъплътим в сила – за силно организиране на икономическия потенциал от Румъния и България, от Свищов и Зимнич. В основата на тази промяна е г-н Николае – инвеститор с изключителен размах. Смятам, че хора като него и като Красимир Дачев – собственика на “Свилоза”, са шанс за градове като Свищов. Те трябва да бъдат зачитани и уважавани, защото създават работни места, а когато дойде време и за спорта и културата, на тях би могло да се разчита. Надявам се да намерим удачна формула за един добър баланс.
– Коментирахте ли вече спортно-технически промени в клуба и ще се промени ли структурата на ОФК “Академик”?
– Зам.-кметът на Свищов Емил Димитров е председател на футболния клуб. Анатоли Дончев е изпълнителен директор, двамата безусловно продължават. И Боби Борисов също ще остане в ръководството, но ще се привлекат и нови специалисти, а ще трябват и нови футболисти. “Б” група е силна и специалистите казват, че е необходима промяна в организацията и състава.
– Кой ще е новият старши треньор на “Академик”?
– Боби Борисов със сигурност ще бъде в треньорския щаб, той няма лиценз за професионалния футбол. А кой ще е новият старши треньор засега не мога да ви кажа. За спортно-техническите въпроси ще разчитаме изключително много на уважавания от нас Валентин Михов, ние ще се съобразяваме с неговото мнение.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново