След публикация на “Янтра ДНЕС” БФШ възстанови 1928 г. за година на основаване

Публикувано на ср, 29 апр. 2015
152 четения

Българската федерация по шахмат възстанови 1928 г. като година на основаването на Българския шахматен съюз във Велико Търново. Както “Янтра ДНЕС” писа неотдавна, Инициативен комитет поиска официално да бъде възстановена историческата справедливост. От запазените от 1928 г. документи е видно, че шахматният съюз е учреден на 15 април 1928 г. в старата столица. Преди десетина години обаче бе наложено мнението, че това се е случило три години по-късно – през 1931 г. в София, тъй като тогава е регистрацията в съда.
Инициативата бе подкрепена с подписка от 60 души – спортни деятели, журналисти, общински съветници, председатели на спортни клубове от старата столица, и бе изпратена до Управителния съвет на БФШ.
“Не съдебната регистрация е определяща, а волята на учредителите, която е била по безспорен начин изразена на 15 април 1928 г. Тогава се е провел първият конгрес на българските шахматисти, избрани са негов устав и ръководство”, се казваше в текста на подписката.
Инициативата бе подкрепена с официално писмо и от кмета на В. Търново Даниел Панов, което също бе адресирано до управата на БФШ. “Решението за възстановяване на датата 15 април 1928 г. би било не само акт на справедливост, а и отдаване на почит към тези първи радетели на шахмата у нас”, се казваше в писмото, подписано от инж. Даниел Панов.
“Искането бе включено като точка в дневния ред на заседанието и бе гласувано единодушно. То просто възстановява една историческа справедливост”, коментира Николай Йорданов, който е член на УС на БФШ. Промяната ще бъде обнародвана в сайта на федерацията. За тази цел веднага бе внесена корекция и в емблемата на федерацията по шахмат, като на нея вече е изписана 1928 г.
Николай Йорданов съобщи още една любопитна подробност. Взето е било решение да бъде разработена нова официална емблема на БФШ. Тя отново ще бъде с указана 1928 г., но ще има и изобразени цар и дама. Символиката в нея е, че България е единствената страна, която има едновременно световни шампиони при мъжете и жените – Веселин Топалов и Антоанета Стефанова.
“От над 200 държави по света само 9 от тях имат световен шампион за мъже и едва 6 – световен шампион за жени. Едва три са имали по различно време световни шампиони за мъже и за жени, но само една по едно и също време е имала световен шампион и за мъже, и за жени – България през 2005 г.”, коментира изпълнителният директор на БФШ Николай Велчев.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново