Шахматен турнир в Самоводене за юбилеите на читалището и на гм Младен Гуджев

Публикувано на ср, 18 окт. 2023
144 четения

По повод 150 години от учредяването на читалище “Извор” в с. Самоводене и във връзка с 85-годишнината на местния шахматист Младен Гуджев в библиотеката на селото се проведе шахматен турнир.
Младен Гуджев е майстор на спорта по практически и гросмайстор по кореспондентен шахмат. Той е шахматист с национална и международна известност. Успешно играе в индивидуален план и като член на екипа на националния отбор на България. Запомнящи се остават победите му над Ян Плахетка, Игор Морозов, Борис Персиц и много други гросмайстори от почти всички континенти. В първата ранглиста на ICCF от 1985 г. Младен Гуджев е на осмо място в света с ЕЛО 2615. Гросмайсторското звание му е присъдено на конгреса на ICCF във Финландия през 1991 г.
Настоящият турнир в Самоводене премина при чудесни условия и коректна обстановка. В изиграните седем кръга под ръководството на международния съдия Николай Йорданов победител стана Тончо Демирев с 6 точки, следван от Атанас Атанасов с 5.5 т. и Иван Илийков с 5 точки. Призовата шестица допълниха Огнян Петров, Станьо Гатев и Младен Гуджев – и тримата с по 4 т.
В заключителната част на проявата от читалище “Извор” на победителя бе връчена купа от Иван Александров – зам.-директор на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Състезателите, заели призови места, също бяха наградени с шахматни символи и литература.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново