С венци и цветя изпраща “Академик” отишлата си легенда Бранко Матеев

Публикувано на чт, 25 юни 2020
712 четения

Паметният мач, отразен от “Народен спорт”.

С венци и цветя ще изпратят от ОФК “Академик” една от най-големите легенди на свищовския футбол Бранимир Матеев. Бившият футболист на “студентите” и на “Етър” почина внезапно на 59-годишна възраст. Той е роден на 15 февруари 1961 г. и е дългогодишен играч на “Академик” (Свищов). Идва в тима през 1982 г. и играе до сезон 1988/1989 г., когато е привлечен в “Етър”. С “виолетовите” стана носител на бронзовите медали в “А” група през 1988/1989 г. После се завръща в “Академик”. Бранимир Матеев има мачове и с националния екип.

Ветеранът е починал от инфаркт в Перник, където днес от 12 ч. бе неговото погребение. За последно сбогом с Матеев в Перник бяха и представители на “Академик” – неговият бивш съотборник Емил Асенов, Илиян Венков – зам.-кмет и член на УС на “Академик”, Анатоли Дончев, общинският съветник Калин Костов от името на привържениците. Венци има изпратени от ОФК “Академик”, от Стопанска академия и от неговите съотборници.

В последно време Бранимир Матеев е имал проблеми с пенсионирането си, тъй като е трябвало да доказва стаж пред НОИ за годините 1985-89 г. Куриозното е, че точно тогава той бе голямата звезда на “Академик” по време на пребиваването му в “А” група.
“Бранко беше може би най-обичаният играч от онова поколение, любимец на публиката. Отличаваше се с рязък демараж и топовен шут, с който късаше мрежата. Не беше голям режимлия, след мач винаги се черпеше с публиката. Правеше легендарни мачове, после два дни все едно го няма, но беше уникален човек с уникален талант”, разказаха негови познати от онези години, определяйки Матеев като “свищовския Джордж Бест”.

Един от най-големите паметни мачове на Бранимир Матеев е при победата на “Академик” срещу столичния “Левски” в средата на 80-те години. Свищовлии бият с 3:1, а мачът се играе пред 12 000 зрители по препълнените трибуни. “Сините” тъкмо са преименувани “Витоша” след скандалния мач с ЦСКА. В състава им са Искренов, Вълчев, Коев, Н. Илиев, Петров, Цветков, Гочев… “Академик” пък е с един от най-силните състави в историята си: Пейчев, Андреев, Иванов, Ем. Асенов, Борисов, Москов (88 Михайлов), Б. Матеев, Илчев, Реджев, Тосков (83 Л. Асенов), Стайков.
Бранко Матеев е във вихъра си. В 37-та минута той праща топката в мрежата на Владо Делчев и хвърля трибуните във възторг – 1:0! “Сините” не успяват да реагират и така завършва полувремето. Нещо повече – в 59-ата минута Иванов удвоява резултата за “Академик”. Веднага след центъра Божидар Искренов връща интригата за 2:1, но тя просъществува само до 70-ата минута, когато отново Матеев изригва. Негов пробив в пеналта довежда до дузпа, която капитанът Никола Москов превръща в крайното 3:1. “Академик” намери себе си!”, излиза със заглавие в. “Народен спорт”, като репортажът започва с категоричното мнение: “Победата на студентите е заслужена, спечели по-добрият в този мач”.

Големият български актьор Георги Калоянчев също бил почитател на таланта на Бранимир Матеев. Веднъж Калата бил с театъра на гастроли в Свищов и отишъл на мач на местния “Академик”. На полувремето взел микрофона на диктора и на шега се скарал на Матеев, че вкарва голове на любимия му “Левски”…

loading...
Пътни строежи - Велико Търново