Ро­за Ге­ор­ги­е­ва – Треньор № 1 за 2014 г. на Ве­ли­ко Тър­но­во: “За­ла­гам на же­ляз­на дис­цип­ли­на и то­ва ни но­си сегашните ус­пехи”

Публикувано на ср, 7 ян. 2015
1669 четения

Треньо­рът по плу­ва­не от Клуб по плув­ни спор­то­ве “Етър 2000” Ро­за Ге­ор­ги­е­ва съб­ра най-го­лям брой точ­ки в гла­су­ва­не­то за треньор на го­ди­на­та. Тя бе из­б­ра­на сред още 10 треньо­ри от В. Тър­но­во. През 2014 г. ней­ни­те въз­пи­та­ни­ци имат 39 шам­пи­он­с­ки тит­ли, 27 ви­це­шам­пи­он­с­ки тит­ли, 18 брон­зо­ви от­ли­чия и 12 по­доб­ре­ния на на­ци­о­нал­ни ре­кор­ди.

– Ро­за, спе­че­ли по бе­за­пе­ла­ци­о­нен на­чин пър­во­то мяс­то в кла­са­ци­я­та за най- до­бър треньор за 2014 г. във Ве­ли­ко Тър­но­во. Как при­е­маш наг­ра­да­та?
– Оце­ня­вам мно­го ви­со­ко приз­на­ни­е­то. Чув­с­т­вам се доб­ре след сил­ния се­зон на със­те­за­те­ли­те от клу­ба.
– Раз­ка­жи мал­ко по­ве­че за се­бе си?
– От 2002 го­ди­на ра­бо­тя ка­то треньор по плу­ва­не. Ка­то де­те съм тре­ни­ра­ла плу­ва­не до 8 клас. След то­ва треньо­рът ми на­пус­на и аз се ори­ен­ти­рах към ал­пи­ни­зъм.
– Как се пе­че­лят тол­ко­ва мно­го шам­пи­он­с­ки тит­ли и се пос­та­вят на­ци­о­нал­ни ре­кор­ди при на­ли­чи­е­то на са­мо един стан­дар­тен ба­сей­н във В. Тър­но­во?
– Най-важ­но­то е на­ли­чи­е­то на ба­сейн. След ка­то го има­ме, ос­та­на­ло­то го пос­ти­га­ме с же­ляз­на дис­цип­ли­на. Аз съм при­вър­же­ник на ре­да и дис­цип­ли­на­та и смя­там, че ус­пе­хи­те се дъл­жат на то­ва.
– Ка­зах­те, че дър­жи­те на дис­цип­ли­на­та. Как ус­пя­ва­те те­зи ти­йнейджъ­ри да ги кон­т­ро­ли­ра­те?
– Прос­то ус­пя­вам.
– Ка­къв е под­хо­дът ви, как се дър­жи­те с тях?
– Дър­жа се стро­го. Пра­вим опи­ти и от две­те стра­ни да се слу­ша­ме.
– Как­во мо­ти­ви­ра със­те­за­те­ли­те, за да ра­бо­тят упо­ри­то под ва­ше ръ­ко­вод­с­т­во?
– Мо­ти­ви­ра ги то­ва, че ис­кат да пос­тиг­нат доб­ри ре­зул­та­ти.
– През пос­лед­ни­те го­ди­ни “Етър 2000” е сред во­де­щи­те клу­бо­ве при под­рас­т­ва­щи­те. На как­во се дъл­жи то­ва? На та­лан­т­ли­ви­те де­ца в клу­ба или на ме­то­ди­ка­та по ко­я­то ра­бо­ти­те?
– Има дос­та та­лан­т­ли­ви де­ца, но тъй ка­то всич­ки де­ца се раз­ви­ват мно­го добрe, ве­ро­ят­но ус­пе­хи­те се дъл­жат и на ме­то­ди­ка­та.
– През ме­сец де­кем­в­ри Ан­тъ­ни Ива­нов, Бо­я­на То­мо­ва и вие, ка­то те­хен ли­чен треньор, учас­т­вах­те в камп за та­лан­т­ли­ви мла­ди плув­ци на Меж­ду­на­род­на­та фе­де­ра­ция по плув­ни спор­то­ве в До­ха. На не­го при­със­т­ва и Тод Шмиц, гла­вен треньор на САЩ. Как­ви са ви впе­чат­ле­ни­я­та от кам­па?
– На мен лич­но не ми ха­ре­са то­ва, ко­е­то ни ка­ра­ха да пра­вим в Ка­тар. За мен за­ни­ма­ни­я­та бя­ха мно­го еле­мен­тар­ни, ка­то за ня­как­ви мал­ки де­ца. Един­с­т­ве­на­та пол­за от учас­ти­е­то ни в кам­па е, че гле­дах­ме на жи­во све­тов­но­то пър­вен­с­т­во за мъ­же и же­ни, ко­е­то е го­лям плюс за Ан­тъ­ни и Бо­я­на.
– От­къ­де се учи­те, от­къ­де чер­пи­те опит в треньор­с­ка­та про­фе­сия?
– Имам доб­ри поз­на­ния, а и прак­ти­ка­та ми по­ма­га.
– Ко­га да очак­ва­ме изя­ва на Ан­тъ­ни, Бо­я­на и Или­на Йо­зо­ва на све­тов­но пър­вен­с­т­во?
– През сеп­тем­в­ри 2015 го­ди­на Ан­тъ­ни Ива­нов ще учас­т­ва на све­тов­но за мла­де­жи в Син­га­пур. Има още вре­ме и ня­кой от дру­ги­те ми със­те­за­те­ли да се кла­си­рат за учас­тие на то­зи фо­рум.
– Има ли сред по-мал­ки­те със­те­за­те­ли в клу­ба та­ка­ва въл­на, ко­я­то да се на­ди­га от­до­лу?
– Млад­ша­та въз­раст съ­що са мно­го доб­ри, те съ­що ста­ват шам­пи­о­ни на Бъл­га­рия. За­нап­ред се на­дя­вам та­ка да се раз­ви­ят, че да се пред­с­та­вят дос­той­но и на меж­ду­на­род­ни със­те­за­ния.
– Как­во чув­с­т­во из­пи­тах­те през ля­то­то на 2014 г., ко­га­то Ан­тъ­ни Ива­нов ста­на пър­ви­ят бъл­га­рин, спе­че­лил зла­тен ме­дал от ве­ри­га­та тур­ни­ри “Ко­мен къп” в Из­ра­ел?
– Бях мно­го ра­дос­т­на, но аз из­бяг­вам да вла­гам емо­ция в ра­бо­та­та си. За мен пър­во­то мяс­то на Ан­тъ­ни на 200 мет­ра бъ­тер­ф­лай бе­ше очак­ва­но. Пос­ти­же­ни­е­то от 2:02,57 мин. на­ис­ти­на бе­ше мно­го доб­ро, мал­ко над­х­вър­ли очак­ва­ни­я­та и на два­ма­та. Ве­ро­ят­но ре­зул­та­тът се дъл­жи и на из­к­лю­чи­тел­на­та кон­ку­рен­ция, ко­я­то има­ше в На­та­ня. До­то­га­ва Ан­тъ­ни не бе учас­т­вал в тол­ко­ва сил­но със­те­за­ние, с мно­го доб­ри плув­ци. Пос­ти­же­ни­е­то му на 200 м бъ­тер­-ф­лай бе нов ре­корд как­то за със­те­за­ни­е­то “Ко­мен къп”, та­ка и за две въз­рас­то­ви гру­пи в Бъл­га­рия – юно­ши стар­ша въз­раст (15-16-го­диш­ни) и мла­де­жи (17-18 г.).
– Как­во тряб­ва да се по­доб­ри, за да за­па­зи­те ви­со­ко­то ни­во на ре­зул­та­ти и пос­ти­же­ни­я­та?
– Има лип­са на ма­те­ри­ал­на ба­за. Плу­ва­не­то е мно­го раз­вит спорт, де­ца­та, ко­и­то тре­ни­рат в гра­да, са мно­го, а всъщ­ност има са­мо един стан­дар­тен ба­сейн във Ве­ли­ко Тър­но­во. Има кре­щя­ща нуж­да от 50-мет­ров ба­сейн, тъй ка­то хо­дим пос­то­ян­но по ла­ге­ри с ме­се­ци, ко­е­то е го­лям раз­ход за ро­ди­те­ли­те. Пре­ди вся­ко дър­жав­но пър­вен­с­т­во през лет­ни­те ме­се­ци ни се на­ла­га да хо­дим на ла­ге­ри.
– Във В.Тър­но­во има 4 плув­ни клу­ба, ко­и­то раз­по­ла­гат са­мо с един стан­дар­тен ба­сейн, кой­то не е 50-мет­ров. Как ус­пя­ва­те да се спра­ви­те от­дел­ни­те клу­бо­ве?
– Ня­ма да каз­вам как­во ми кос­т­ва, но пра­вя всич­ко по си­ли­те си, за­ра­ди го­ля­мо­то же­ла­ние на де­ца­та и най- ве­че по­ра­ди ус­пе­хи­те, ко­и­то пос­ти­гат. Длъж­ни сме да про­дъл­жим да се мъ­чим да ра­бо­тим при те­зи ус­ло­вия, ко­и­то има­ме.
– Как­во пос­ти­же­ние и кла­си­ра­не тряб­ва да пос­тиг­нат въз­пи­та­ни­ци­те ви през 2015 г., за да сте удов­лет­во­ре­на от ра­бо­та­та?
– На­дя­вам се на све­тов­но­то за мла­де­жи Ан­тъ­ни да учас­т­ва на фи­нал и да вле­зе в трой­ка­та на 200 мет­ра бъ­тер­ф­лай. Про­дъл­жа­ва­ме да тре­ни­ра­ме как­то до­се­га, ре­зул­та­ти има, зна­чи ра­бо­тим пра­вил­но. По­же­ла­вам здра­ве на всич­ки­те си със­те­за­те­ли, на се­бе си и на се­мейс­т­во­то.
Ге­ор­ги ГЪ­РЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново