Рекордните 1700 колоездачи и бегачи идват за Маратона „Търново ултра“

Публикувано на ср, 10 апр. 2024
727 четения

Рекордните над 1700 колоездачи и бегачи ще вземат участие в осмото издание на маратона „Търново ултра“, който ще се проведе през почивните дни във Велико Търново и околностите. В сравнение с миналата година състезателите са с 25% повече. Като освен българи тази година за участие са се регистрирали и 150 чужденци. Сред участниците в двете категории ще присъстват най-големите имена в колоезденето и планинското бягане. В списъка на колоездачите, които ще се впуснат в надпревара в планинските маршрути, са известни имена в бранша като: Цветан Иванов, Богдан Стойчев, Бойко Танчев, Петър Чавдаров. В бягането ще участват Кирил Николов – Дизела, Валентин Шишков, Георги Жеков, Шабан Мустафа, Стефан Йорданов, Петър Иванов, Кристина Иванова. Всъщност оказва се, че колоездачната част от търновския маратон се явява и първи кръг от състезанията за първата купа по „Маунтинг байк“ на България.
„Търново ултра“ е маратонът с най-много планински бегачи у нас. Стартът на двете дисциплини ще бъде даден съответно в събота за колоездачите и в неделя за бегачите в центъра на града. А финалът и награждаването ще бъдат отново през двата дни, в района на Паметника на Асеневци. Победителите ще получат като награди спортни стоки, осигурени от спонсорите на проявата. Парични премии не се предвиждат, тъй като целта на маратона е да се търси не елитарност, а масовост, обясниха организаторите Иван Димитров и Иван Сираков. Маршрутите са подбрани така, че да минават покрай най-красивите и най-интересните райони и местности в района на триградието: Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Участниците в бягането ще имат възможността да влязат и в крепостта “Царевец”. Сред останалите възлови места, покрай които ще преминат колоездачи и бегачи, са още: Асенова махала, Трапезица, Дервент, Момина крепост, Гарга баир, манастирът „Св. Троица“, Ксилифора, скалният венец на Арбанаси, местността Камъка и хижа Божур и други. Възрастовата граница на участниците в двете дисциплини е изключително разнообразна, между 7 и 70 години. Организаторите обясниха още, че за всички участници, са организирани и пунктове за подкрепяне с вода и храна, както и медицински лица и линейка.
Заради спортната проява през двата дни се налага промяна на организацията на движението в някои части на В. Търново. Движението временно ще бъде затворено по следните улици:
Ул. „Ал. Стамболийски“ в района на Художествената галерия и подхода от ул. „Т. Търновски“ (стъпалата за парка „Света гора“) за времето от 7 ч. на 13-и до 18 ч. на 14 април.
Ул. „Хр. Ботев“ от кръстовището с ул. „Ивайло“ и ул. „Х. Димитър“ до кръстовището с ул. „Независимост“ на 13 април между 11-12 ч. Или до приключването на събитието. Движението на автобусите ще става по ул. „Бачо Киро“.
Ул. „Независимост“, ул. „Ст. Стамболов“, площад „Велчова завера“, ул. „Велчо Джамджията“, ул. „Ив. Вазов“, ул. Н. Пиколо“ и площад „Цар Асен“ – на 14 април от 8,45 ч. До 9,30 ч. Или до приключване на събитието.

И. ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново