Рамазан Рамазанов стана Спортист №1 на 2022 г.

Публикувано на чт, 22 Дек. 2022
1253 четения

Борецът Рамазан Рамазанов стана победител в анкетата за Спортист №1 на 2022 г. на Велико Търново. Той спечели убедително класацията и получи приза си на церемония в общината от кмета Даниел Панов. За първи път състезател по борба става №1 на старата столица от 2000 г. насам, когато анкетата е под егидата на местната община.
“Нашият град постигна в последните 11 г. много в областта на спорта. Радвам се, когато при мен идват клубовете и ме запознават с постиженията и най-вече се гордея, че това са нашите деца – бъдещето на Велико Търново”, заяви кметът Даниел Панов. Градоначалникът благодари на всички състезатели и треньори и им пожела да продължават да разнасят спортната слава на историческата и духовната столица на България.
Рамазанов е от Дагестан, а по националност е аварец, но вече е с българско гражданство и великотърновец по местоживеене. От 4 години се състезава за СК „Илия Павлов“ при треньора Мирослав Колев и печели с лекота шампионските титли на България. Нещо повече – буквално отвява конкуренцията в своята категория до 70 кг. През 2022 г. Рамазан не само е държавен първенец, но и спечели бронзов медал от Европейското първенство в Будапеща, седми е на световното. Стана и вицешампион на международния турнир „Дан Колов – Никола Петров“, провел се във В. Търново.
Неговият наставник Мирослав Колев от СК „Илия Павлов“ пък спечели категорично анкетата за Треньор №1 на Велико Търново.
Втори в анкетата за мъже и жени стана плувецът Тонислав Събев от СК „Царевец“. Той също изпраща много силна година – държавен шампион е на 50 и 100 метра бруст, трети на 200 м съчетано плуване. 12-и е на европейското първенство с национален рекорд на 50 м бруст. Третото място отиде у Анна Ангелова от Клуба по конен спорт „Калоян-92“. Анна неизменно в последните години е сред призьорите в анкетата. През 2022 г. тя е шампион на всестранна езда клас Н, трета е на обездка за 4 и 5-годишни коне.
Четвърти се нареди лекоатлетът Деян Гемижев от „Ивайло-93“, който в предишните две години печелеше анкетата за №1 на Велико Търново. Той за поредна година е шампион на страната по хвърляне на диск. Пети е Младен Тодоров от Карате клуб „Етър“ – държавен шампион на кумите, трети на европейско и седми на световно първенство по годжу ру. Шестото място зае вратарката на националния отбор по хандбал Десислава Николова от „Етър-64“, бронзов медалист в първенството и за купата. Седмицата допълни Стела Славчева – състезател по ракетомоделизъм от СК „Моделизми“. Тя е държавен шампион на стример, с второ и трето място от европейското първенство плюс златен и два сребърни медала отборно. Общо 11 спортисти бяха номинирани в анкетата, те са представители на осем вида спорт – борба, лека атлетика, карате, конен спорт, ориентиране, плуване, ракетомоделизъм и хандбал.
Наставникът на СК „Илия Павлов“ Мирослав Колев получи приза си за Треньор №1 на Велико Търново за 2022 г. След него останаха Миглена Христова („Етър-64“), Николай Лесичков (КК „Етър“), Николай Гемижев („Ивайло-93“) и Самир Мутишев (КК „Катана“).
Амира Абулибде от СК „Етър“ пък стана категорично Спортист №1 за юноши и девойки. Състезателката по карате е европейски шампион на кумите, както и на шобу ипон, световен вицешампион е на кумите. Първа е на националната купа, втора в държавното на ката и трета на кумите.
№2 в анкетата е борецът Егор Карамалак от СК „Илия Павлов“ – балкански шампион до 15 г. и първи на двете държавни първенства. Трети е Давид Добрев от „Атлетика-2012“ – държавен първенец на многобой и вицешампион на скок на височина. Четвъртото място при подрастващите зае Йоана Тодорова от „Калоян-92“ – държавен шампион на обездка, пети е Георги Тодоров от КК „Катана“ – трети на Световната купа и европейското на киокушин, втори на балканското и държавен шампион по кикбокс. Шестото място с равен брой точки разделиха Кристина Димитрова от „Етър-Стил“ – шампион на прескок от държавното и Купата на България по спортна гимнастика, и Станислав Рашков от „Атлетика-2012“ – държавен шампион на крос кънтри и вицешампион на 1500 м.
Мястото в Топ 7 си оспорваха рекордните 23 имена от общо 12 клуба. Те са представители на 11 вида спорт – авиомоделизъм, борба, биатъл, карате, конен спорт, лека атлетика, модерен петобой, ориентиране, плуване, спортна гимнастика и стрелба с лък.
По традиция от последните години Община Велико Търново връчи и Наградата “Трифон Иванов” за най-добър футболист от школата на “Етър”. Неин носител стана Павел Иванов. Призът на младия футболист бе връчен от председателя на ЗС на БФС и бронзов медалист от САЩ-94 Бончо Генчев.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново