Протестиращи внесоха искане за терен, от Общината увериха, че ще е готов до септември

Публикувано на чт, 1 мар. 2018
453 четения

Подписка с над 1500 подписа на великотърновци внесоха в общината искащите да бъде незабавно построен тренировъчен терен до Спортното училище. Близо 150 деца от школата, фенове, треньори и родители се събраха пред “Майка България”. “Позволете ни да тренираме на игрище “Трифон Иванов”, гласеше разпънат огромен транспарант. Подписката бе връчена на зам.-кмета на общината проф. Георги Камарашев.

В нея, адресирана до кмета, Общинския съвет и местните депутати, Инициативният комитет за спасение на школата съобщава, че в момента малките футболисти са принудени да мъкнат колички с пръст, за да подравняват руините и поляните, които използват като спортен терен. Вместо с топки и уреди децата от региона, на които възлагаме надежди за възраждане на футболната ни слава, “спортуват” с кирки и лопати. “Заради това, вместо да защитават с гордост виолетовият екип и да го славят, децата на Велико Търново лекуват контузии или скоропостижно приключват с футбола, отчаяни от перспективите си за развитие.

За жалост през последните години школата на “Етър” се превърна в донор на други отбори. Нейни възпитаници предпочетоха да отидат другаде – където има нормални условия да се развиват – Стара Загора, Ловеч, Разград, София, Пловдив, Варна, Бургас. Имаме славно минало, мечтано настояще, но нямаме бъдеще без местните таланти.

Децата на “Етър” обикалят нивите в близките села, за да тренират и играят. Нямат терени, нямат съблекални, нямат даже тоалетни или нормална екипировка, но въпреки това показват етърски дух и са неизменно първи. Докога школата ще продължава да вегетира и да развива великолепни футболисти, но за други отбори !?”, се казва още в декларацията до властимащите.

Спешно изграждане на терени, които да са на разположение до есента, екипиране на деца и треньори и спиране на “вегетирането” са основните искания на комитета, които от общината обещаха да удовлетворят.

До началото на новата учебна година теренът ще е готов, увери проф. Камарашев. „Кметът Даниел Панов е запознат с проблема, още миналата седмица ни събра със съществуващия проект за терена до Спортното училище. Прегледахме проекта и се оказа, че той трябва да бъде актуализиран и цените вече са на две-трети по-ниски от правените преди години.

Кметът е осигурил финансиране от Министерството на младежта и спорта, парите са 500-600 000 лв. Неговото намерение е за началото на новата учебна година през септември да се тренира на новото игрище.

Това е първата стъпка. Искам да подчертая, че на първия етап няма да има осветление, защото проектът за осветление е изключително стар, той е с 4 много високи пилона и стари осветителни тела. Вече с новите осветителни тела пилоните няма да бъдат толкова високи и скъпи, вероятно ще бъде не с 4, а с 6 стълба, но това ще е проект на следващо проектиране и изработване.

Паралелно се прави проектът и за игрище до стадион „Ивайло”. То ще бъде със стандартните размери 100х60 м. Настилката и поливната система са около 200 000 лв., с подпорната стена нещата отиват около 350 000 лв. Водени са разговри с новоизбрания президент на БФС, че футболният съюз ще финансира игрището до стадиона. Имаме идея и за старата Ледена пързалка, където да има няколко игрища с размери за минифутбол с изкуствено покритие и дренаж, за да могат там да играят децата. Но на първо място е тренировъчното игрище. Пак казвам, кметът е поел ангажимент до началото на учебната година игрището до Спортното училище да е готово.”

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново