Пламен Камбуров спечели “Писта Велико Търново Енеос”

Публикувано на ср, 7 май 2014
334 четения

С дисквалификация на състезатели, катастрофа в група “Макси ” и прекратено на два пъти състезание стартира новият състезателен сезон в автомобилния спорт у нас. “Писта В. Търново Енеос”, първи кръг от шампионата на затворен маршрут, събра около 20 000 зрители в района на Западния пътен възел в неделя. Надпреварата във В. Търново бе открита от общинския съветник проф. Михаил Харалампиев, който пожела на участниците в навечерието на Деня на св. Георги победоносец да покажат спортна воля, смелост и стремеж към победа на пистата. Председателят на БФ по автомобилен спорт Радослав Козлеков също приветства участниците и пожела на състезателите победи, а на публиката висок адреналин. Пламен Камбуров с “Мицубиши Лансер Ево 9 ” спечели надпреварата при най- мощните коли в група “Макси”. Пилотът на АСК “Автотранс рейсинг” бе най-бърз в двете сесии в квалификацията, а след това и в самото състезание, което в група “Макси” на практика продължи една обиколка. Още на първия завой Калин Бенчев удари отзад колата на Илия Царски и се наложи организаторите да спрат надпреварата. След рестарта колата на Красимир Боев изпуши и омасли около километър от трасето. Това доведе до ново прекъсване и опити разливът да бъде покрит с цимент. Впоследствие кола за сигурност води оцелелите участници още три обиколки, преди да бъде даден окончателен край. При тази ситуация пилотите в серията ще получат 50 на сто от полагаемите им се точки. Втори финишира Калин Бенчев със “Субару Импреза”, трети Искрен Веселинов с ВАЗ 2105, четвърти е Велимир Андонов с БМВ 325, пети Румен Дунев, с “Мицубиши Лансер Ево 9”. След заседание на спортните комисари по казуса “Бенчев/Царски”, Калин Бенчев бе декласиран от второто място, Царски също отнесе наказание. По този начин Искрен Веселинов се изкачи втори, трети стана Велимир Андонов, четвърти е Румен Дунев. Шампионът за 2013 г. Ангел Григорчев спечели надпреварата в група “Туринг”. Пилотът на АСК “Русе Кар Моторспорт ” бе най-бърз в 14-те обиколки със своето “Рено Клио” и дублира успеха си на това трасе от м.г. Втори е Станислав Паришков с “Опел Кадет”, трети Росен Русев с “Хонда Сивик”. Съотборникът на Паришков в “Етър рейсинг тим” – Калин Стефанов, счупи каре на пежото си в последната обиколка. Двамата обаче донесоха отборна купа за “Етър рейсинг тим ” в тази група.
В най-малката група “Спорт”, до 1600 куб. см, Ерменко Ерменков също започна победно първенството на затворен маршрут. След като тръгна от първа позиция със своя “Ситроен Саксо”, шампионът за 2013 г. успя да удържи натиска на конкуренцията и да завърши преди всички. Втори е Огнян Патенов с “ВАЗ 2101”, трети Мирослав Йотов с “Тойота Корола”. Острието на домакините Тодор Тодоров, започнал втори в стартовата решетка, не успя да завърти дори една обиколка и отпадна заради технически проблем. Същата съдба сполетя и другия етърец Светослав Гецов, чийто опел изпуши в четвъртата обиколка. Общо девет коли не завършиха състезанието в група “Спорт”, а отборен първенец е “Хоби- Кар” (Русе).
Битката на ладите за наградите на клуба организатор “Етър рейсинг тим” бе спечелена от Огнян Патенов, пред Дилян Петров и Кирил Стаматов. Шампионът за миналата година в тогавашната група “Е- макс” Константин Маршавелов издигна националния флаг на “Писта В. Търново Енеос”. Асистираха му първенците за 2013 г. в двата по-малки класа Ангел Григорчев и Ерменко Ерменков.
Организаторите на състезанието заслужават похвала за мерките за сигурност по 2650-метровото трасе, които бяха с нива по-високи отпреди. Решенията на съдийския екип в трудните моменти бяха отстоявани по начин, по който този рисков спорт заслужава и те трябва да служат за пример.
Георги ГЪРЕВ, сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново